preskoči na sadržaj

Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek

Login
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Priručnik za pomoćnike u nastavi za rad s djecom s teškoćama u razvoju
Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
Autor: Gordana Popović, 3. 12. 2021.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se svake godine 25. studenog u znak sjećanja na događaj iz 1960. godine kada je diktator Dominikanske Republike Rafael Trujillo dao ubiti političke aktivistice i sestre Maribal. Ovaj se dan obilježava od 1999. godine odlukom Ujedinjenih naroda, a cilj je njegova obilježavanja ukazati na važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja nad ženama kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode.


Nasilje nad ženama fenomen je kojem prečesto svjedočimo i koji ima razoran utjecaj ne samo na žrtve, već i na društvo u cjelini.
Obilježavanje ovog dana važno je i za senzibiliziranje učenika te slanje jasne poruke da nasilje nema opravdanja, da se ne smije tolerirati i da ono nije privatna stvar.

Pedagoginja Gordana Popović i 1. b razred s razrednicom Darijom Ergotić, prof. prigodno su obilježili taj dan tako što su uredili pano i sudjelovali u pedagoškoj radionici u kojoj su raspravljali o razlici između sukoba i nasilja te o predrasudama i stereotipima s kojima se susreću u vezi rodne ravnopravnosti.

Obilježavanjem Dana borbe protiv nasilja nad ženama željelo se ukazati na važnost osvješćivanja svih nas o tom problemu te jačanju odlučnosti djevojaka i žena da proživljeno nasilje prijavljuju kako bi se eventualno buduće nasilje spriječilo, a počinjeno sankcioniralo na odgovarajući način.

Nasilje se ne događa negdje drugdje. Nasilje se danas događa kod naših prijatelja, kod naših susjeda, a moguće je da se sutra događa i u našoj obitelji. Stoga, nasilje se tiče svih nas pa i škole kao odgojno-obrazovne ustanove.“ –  poruka je s održane radionice.

Fotografije: učenik Karlo Zrakić, 1. b

                                                                                              Gordana Popović, prof.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju