2019-04-07 21:44:59 Zeleni četvrtak na osječkoj tržnici – naš doprinos očuvanju klime Zeleni četvrtak projekt je osječke tržnice u suradnji s ekološkim proizvođačima naše županije. Cilj je ovoga projekta promoviranje domaćih ekoproizvoda i podizanje razine svijesti o važnosti konzumiranja domaćih proizvoda. Neki su u ponudi imali hladno prešana ulja, razne džemove, sok od aronije, kupinovo vino, crnu tjesteninu, potpuno prirodne čajeve od kamilice, koprive, matičnjaka i sl. Neke od proizvoda imali smo priliku i kušati, kao što je sok od aronije i bio je stvarno fin. U samoj trgovini dočekao nas je gospodin koji nam je ispričao što sve imaju u svom asortimanu te za što je dobar određeni začin. Svi znamo da je zdravije jesti domaću hranu jer smo tako sigurni da nisu u nju dodane kemijske tvari, nije špricana pesticidima, znamo porijeklo hrane, a osim što je dobra za zdravlje, domaćom hranom smanjujemo ekološki otisak i "pomažemo" našem planetu. Posjet tržnici podsjetio nas je na važnost domaćih proizvoda, saznali smo i za neke nove začine, dodatke prehrani pa novim znanjem možemo poboljšati našu prehranu. Ekoproizvode možete vrlo lako i naručiti, trebate se registrirati na camarg- hr, odabrati proizvod, vrijeme i mjesto dostave, uplatiti i preuzeti pošiljku. U ponudi se nalaze voće i prerađevine, orasi, med i jaja, sokovi, ulja… Projekt se održava svakog četvrtka s nekom novom temom, a današnja je bila „Zdravlje za sve“.
|
Tehnička i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića |