2023-03-23 10:21:06 POSLJEDNJA MOBILNOST I ZAVRŠETAK PROJEKTA SUSTAINABLE FOOD CULTURE: FROM THE PAST INTO THE FUTURE Erasmus+ projekt „Sustainable food culture: From the past into the future”, čija je provedba započela početkom rujna 2020., a završava u kolovozu 2023. godine, omogućuje učenicima jedinstvenu priliku usavršavanja u međunarodnom okruženju. Želja za stvaranjem boljih prilika za naše učenike, kao i za internacionalizacijom naše škole, navela je koordinatoricu projekta Tamaru Kapraljević, prof., na uključivanje u ovaj projekt,ali i povezivanje projektnih aktivnosti sa zanimanjem tehničar nutricionist. Iako sam projekt je tematski usko vezan uz prehranu i kulinarstvo, ciljevi projekta nadilaze tematiku i usmjereni su na promoviranje inkluzivnih principa, usvajanje temeljnih vještina, omogućavanje pristupa Europi učenicima nepovoljnijeg socioekonomskog položaja, i kontekstualizaciju kulturne baštine europskih zemalja. Jedinstveno iskustvo u međunarodnoj sredini, suočavanje s profesionalnim izazovima na stranom, engleskom jeziku, kao i samostalnost te međukulturalna osviještenost, samo su neke od prednosti koje su iskoristile učenice smjera tehničar nutricionist i prirodoslovne gimnazije. U tjednima prije mobilnosti naše učenice trebale su istražiti i izraditi videa o tradicionalnom jelu koje polako izumire, o ljekovitoj i terapeutskoj upotrebi pojedinih biljaka ili hrane, i na kraju prikupiti informacije kako se prehrambeni proizvodi transportiraju po Europi. Naše su učenice tijekom mobilnosti u periodu od 3.ožujka do 11.ožujka 2023.g. bile smještene u španjolskim obiteljima s kojima su se družile i provodile svoje slobodno vrijeme. Isto tako, za učenike su organizirane i kulturološke aktivnosti, te razgledavanje i posjet Almerie, izlet u Granadu i posjet La Alhambri. Sve ove aktivnosti priuštile su našim sudionicima mobilnosti nezaboravno i vrijedno iskustvo. Tekst i foto Tamara Kapraljević i Ozana Vignjević
|
Tehnička i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića |