2022-03-08 09:05:34

Radionica „Simbioza“ – pet proizvoda, dva tima, jedan razred

Suradnjom kolegica iz aktiva prehrane i tehničke službe, nastavnice T. Varga i D. Viljanac s učenicima 2. n razreda uspješno su proizvele voćne kože, čips od jabuka, kašasti sok, pekmez i bioenzim.
Učenici 2. n su na predmetu Praktična nastava obradili temu „Sušenje“ te proizveli čips od jabuka i voćne kože od jabuka, aronije i šumskog voća. Proizvodi dobiveni sušenjem ne sadrže dodani šećer i konzervans. Od ostataka smjese pripremili su pekmez i kašasti sok, a kore i ljuske iskoristili su za proizvodnju bioenzima.

Kako bi spriječili „posmeđivanje“ jabuka tijekom guljenja i usitnjavanja, jabuke je bilo potrebno uranjati u vodu s limunovim sokom, a ostatak limuna su uz naranče dodali u kašasti sok. 

Mogućnosti primjene bioenzima mnogobrojne su:

- kao umjetno gnojivo i sredstvo za zaštitu bilja od nametnika na predmetu Ekološka proizvodnja hrane

- za uklanjanje kamenca, plijesni i neugodnih mirisa

- za pranje rublja te za druge potrebe.

 

Zahvaljujemo djelatnicima tehničke službe na suradnji i razumijevanju, a neke od proizvoda uskoro ćemo ponuditi u ime Učeničke zadruge Ruđerica.

                                                  Dragana Viljanac, dipl. ing.

                                                 Tatjana Varga, dipl. ing.

 

 


Tehnička i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića