preskoči na sadržaj

Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek

Login
Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Priručnik za pomoćnike u nastavi za rad s djecom s teškoćama u razvoju
Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Mladi vozači u cestovnom prometu
Autor: Gordana Popović, 23. 2. 2021.

Značajan događaj u životu mladih držanje je vlastite vozačke dozvole prvi put u ruci. Tom prilikom nitko ne razmišlja da biti mladi vozač donosi i opasnosti u prometu na cestama, kako za samu osobu koja je prvi puta postala vozač tako i za ostale sudionike u prometu.


 

 

 

 

 

 

 

U četvrtak i petak, 11. i 12. veljače 2021. policijski službenik Odjela prevencije Policijske uprave osječko-baranjske Darko Ćorković, u našoj je školi održao predavanje maturantima, tj. učenicima 4. a, 4. b, 4. g i 4. p razreda, na temu sudjelovanja mladih vozača u prometu. Ovo javno događanje u školi, kao i prijašnjih godina, pripremila je i organizirala pedagoginja Gordana Popović. Cilj je ovog edukativno-preventivnog projekta podizanje svijesti učenika u sklopu Školskog preventivnog programa. Programom se želi educirati mlade vozače o poštovanju prometnih propisa kako bi bilo manje prometnih nesreća, a time i manji broj smrtno stradalih i ozlijeđenih osoba u cestovnom prometu.

Učenici su informirani o ograničenjima koja se odnose na mlade vozače te o prometnoj kulturi svih sudionika u cestovnom prometu. Konkretnim savjetima budućim mladim vozačima ukazano je na poželjno i propisano sudjelovanje u prometu. Prikazano im je više kratkih videozapisa s neželjenim posljedicama. Učenici su saznali da je prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama “mladi vozač“ vozač motornog vozila u dobi do navršene 24. godine života, koji posjeduje vozačku dozvolu izdanu na teritoriju Republike Hrvatske. Također su dobili letak koji je promovirao Prvi nacionalni Dan sigurnosti cestovnog prometa „Kad sigurno voziš, sigurno stižeš“. Od strane predavača upozoreni su na četiri glavne ubojice na cestama: brzinu, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela.

Budući da je predavanje bilo bazirano na kvalitetno istraženim informacijama, nadamo se da će naši maturanti kao sudionici u prometu biti odgovorni za sebe i za druge, a time bi i svrha ovih aktivnosti bila ostvarena.

Fotografije: psihologinja Katarina Jakubec i učenik David Piljić, 4. g

                                                                                                Gordana Popović, prof.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju