preskoči na sadržaj

Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek

Login
Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Priručnik za pomoćnike u nastavi za rad s djecom s teškoćama u razvoju
Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati
Oglasna ploča
Pokrenuli smo svoj novi Erasmus+ projekt: „Let's Make Our Own Business“

             

Početkom listopada započeli smo svoju novu avanturu uključivši se u projektne aktivnosti u okviru Erasmus+ projekta pod nazivom

„Let's Make Our Own Business“ .


Ideja nam je bila potaknuti učenike naše Škole na osmišljavanje i kreiranje poduzetničkoga duha kako bi što bolje bili pripremljeni za snalaženje na europskom tržištu rada.Sudjelovanjem u projektu učenici će moći razvijati znanja i vještine komunikacije na stranom jeziku, a poseban će naglasak biti na primjeni IKT alata putem kojih će učenici svoja novostečena znanja i vještine prenositi ostalim učenicima, nastavnicima I roditeljima te široj lokalnoj zajednici. Budući da ovim projektom učenici uče kako pokrenuti vlastiti posao te u dvije godine trebaju proći kroz pet etapa: od  prve „Kako kreirati naslov, logo i slogan?“ te do posljednje „Kako uspostaviti posao?“, ostvarili smo i nekoliko svojih početnih aktivnosti.

  1. aktivnost

Učenici nutricionističkoga smjera sa svojom mentoricom Draganom Viljanac, dipl. ing., i koordinatoricom projekta Jasnom Sudarić, prof. savjetnica, posjetili su 3. sajam Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u organizaciji Fakulteta agrobiotehničkih znanosti gdje su imali priliku vidjeti i upoznati OPG-ovce koji su bivši studenti Fakulteta, a koji su svoja stečena znanja i vještine pretvorili u vlastiti posao.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2. aktivnost

Učenici grafičke sekcije sa svojim mentorom Dinkom Blaževićem, dipl. ing., osmislili su i izradili logo i slogan za potrebe učeničke zadruge Škole „Cakum-pakum“ pripremajući se za projektne aktivnosti koje se odnose na prve etapu: „Kako kreirati naslov, logo i slogan?“ .

 

 

3. aktivnost

„Primjer dobre prakse:

Kako je bivša učenica naše Škole s već 20 godina postala poduzetnica“

Pozvali smo u Školu našu bivšu učenicu prehrambenoga smjera Karolinu Hodan koja nam se predstavila kao vlasnica OPG „Karolina Hodan“, a koja nas je upoznala sa svojim projektom: „Kako stvoriti svoj vlastiti posao“ uz potporu lokalne zajednice. Predavanje za 2.n razred u okviru sata Ekološka proizvodnja hrane organizirala je Dragana Viljanac, dipl. ing., na kojem su nazočile i kolegice koje su uključene u projektne aktivnosti A. Krmek, prof. mentorica i I. Periš, prof. pripravnica.

Učenici su mogli saznati puno toga o izazovima s kojima se naša hrabra poduzetnica susretala: od načina povlačenja financijskih sredstava iz raznih EU fondova, o ekološkoj proizvodnji hrane, o preradi vlastitih proizvoda pa čak do njezine želje za pokretanjem ekoloških proizvoda te o eventualnim problemima oko realizacije istih.

Na kraju svojega izlaganja Karolina je iskoristila priliku i pozvala sve nazočne u obilazak njezinoga OPG imanja na proljeće sljedeće godine.

 

8. prosinca 2020.

Uz veliku pomoć naših grafičara uredili  smo i svoj Erasmus+ projektni kutak:"Let's Make Our Own Business" 

 

                                                                                                                                                                                    Koordinatorica projekta:

                                                                                                                                                                                    Jasna Sudarić, prof. savjetnica

 

 

Obilježavanje Dana crvene haljine u našoj školi

U našoj smo Školi 5. veljače 2021. obilježili Dan crvene haljine s ciljem podizanja svijesti o moždanim i srčanim bolestima kod žena te isticanja važnosti promicanja zdravih životnih navika. Budući da su ove bolesti u žena nedovoljno prepoznate  i istražene, na satu razrednika s učenicima smo razgovarali i raspravljali o poboljšanju kvalitete života. Iznad svega, nastojali smo utjecati na osvješćivanje učenika te njihovih životnih navika.  Iako je simbol javnozdravstvene kampanje bila crvena haljina kao znak upozorenja, učenici i nastavnici naše škole u znak podrške odjenuli su se u crvene majice.

Pripremile: A. Krmek i J. Sudarić

Online sastanak LMOOB-a, 22. prosinca 2020.

 

3. online sastanak LMOOB-a, 21. siječnja 2021.

 

KREIRANJE LOGA PROJEKTA, 26. SIJEČNJA 2021.

Sredinom mjeseca prosinca pa do početka siječnja, u okviru projekata koji su u tijeku „Let's Make Our Own Business“ (LMOOB) i „Digitalised schools“, naš projektni tim provodio je aktivnosti u koje smo uključili učenike smjera web-dizajner i grafički urednik - dizajner, a koji su izrađivali logo za navedene projekte.
Između nekoliko zaista lijepih radova izabrali smo najbolja dva logoa koja smo izabrali glasovanjem putem ankete. Najbolji logo na razini Škole kreirali su učenici: Marino Žalac iz 1. wd razreda („Digitalised schools“) uz mentoricu Anu Karlović, dipl. graf. ing. i Jan Maršalek iz 4. g razreda („Let's Make Our Own Business“) uz mentora Dinka Blaževića, dipl. graf. ing.
U znak zahvalnosti ovim učenicima, koji su nas dostojno predstavili na internacionalnoj razini u konkurenciji pet partnerskih zemalja, pripremili smo im i mala simbolična iznenađenja.
Koordinatorica projekta,
Jasna Sudarić, prof.

 

ONLINE SASTANAK LMOOB-a ZAJEDNO S UČENICIMA - HRVATSKA, 9. VELJAČE 2021.

4. ONLINE SASTANAK S PARTNERIMA LMOOB-a, 10. ožujka 2021.

 

ONLINE SASTANAK S NAŠIM PARTNERIMA LMOOB-a ZAJEDNO S UČENICIMA, 19.TRAVNJA 2021.

 

REZULTATI MEĐUNARODNE ANKETE O PODUZETNIŠTVU PROVEDENE U OKVIRU PROJEKTA "LMOOB"  U HRVATSKOJ, ITALIJI, TURSKOJ, GRČKOJ I NIZOZEMSKOJ (14. LIPNJA 2021.)

(Anketa se nalazi na web stranicama projekta "LMOOB", a izradile su, analizirale i objavile Ana Krmek i Jasna Sudarić)

https://lmoob.wordpress.com/?fbclid=IwAR3Q0Irckc5WX08QTNu7-gicYKdRBwCzGmC97XZf9uV9G6rylfE1ydBSP4Y 

 

SUDJELOVANJE NA ERASMUSDAYS-u , 13. listopada 2021. (Erasmus i Slavonija i Baranja se vole -ebook)

Naša je škola jedna od 31 škole iz Slavonije i Baranje koje su se uključile u zajedničku međunarodnu manifestaciju ErasmusDays, a koja se obilježava 14., 15. i 16. listopada.

Ovom prigodom kreirali smo zajedničku digitalnu izložbu Erasmus projekata s mnoštvom ideja u kojoj ostale škole mogu pronaći poticaj za svoje projekte.
Poveznica na skraćeno izdanje knjižice: https://read.bookcreator.com/j7EKP.../jD2FToGGQ7yIbUy9CCy0nw

 

Predstavljanje projekta na roditeljskom sastanku 28. 04. 2022.

  1. Diseminacija Erasmus+ projekta „Let's Make Our Own Business“ (radionica o 1. mobilnosti održanoj u Italiji, Cuneo, 13.-17. prosinca 2022., učenici Jan Budžaki, 2.b i Saira Mikuška, 4.a

 

 

 

Diseminacija mobilnosti u Turskoj u 2.a i 2.b

Učenici koji su nedavno sudjelovali na drugoj mobilnosti u Izmiru (Turska) u okviru projekta „Let's Make Our Own Business“ 20. lipnja 2022. zainteresirali su učenike 2. b i 2.a razreda naše škole sa svojom temom „What to produce, sell or servise?“ te predstavili rezultate rada koje su ostvarili u suradnji sa svojim mentorima prof. Grubišićem i Jovičićem, a u organizaciji koordinatorice projekta Jasne Sudarić.

Osim prezentacije  koju su tom prigodom pripremili služeći se digitalnim alatima, učenici su vješto  demonstrirali  i svoje poduzetničke kompetencije koje su usvojili u Turskoj te povezali s aktivnostima s prethodne mobilnosti u Italiji. Na kraju su predstavili i nove stranice eBook-a koje su sami izradili nakon povratka s mobilnosti.

 

Koordinatorica projekta:

Jasna Sudarić, prof. savjetnica

preskoči na navigaciju