preskoči na sadržaj

Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek

Login
Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Priručnik za pomoćnike u nastavi za rad s djecom s teškoćama u razvoju
Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati
Oglasna ploča
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjet Centru za prihvat beskućnika
Autor: Administrator , 20. 10. 2021.

Svjetski dan beskućnika obilježava se 10. listopada, a naš prof. Grubišić sa svojim razredom inicirao je jednu lijepu akciju.
U srijedu 13. 10., nakon školske priredbe povodom Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, s razrednikom Igorom Grubišićem, u sklopu humanitarne akcije otišli smo u Centar za prihvat beskućnika u Osijeku korisnicima odnijeti hranu koja nam je ostala nakon priredbe.


Nažalost, zbog epidemioloških mjera, nismo imali mogućnost odnijeti puno proizvoda te prof. Grubišić nije mogao povesti veći broj učenika iako je bio velik broj zainteresiranih. U pratnji profesora išli su učenici 1. g razreda Petar Mikičić, Dorian Štih, Noemi Prekl i Dina Krolo.

Kada smo došli do ustanove, ugostila nas je draga gospođa Olivera Balatinac, voditeljica Centra, koja nam je ujedno ispričala o Caritasu, donacijama i projektu u kojemu sudjeluje. U ustanovi za beskućnike upoznali smo nekoliko ljudi, korisnika Centra, koji su nam malo ispričali o ustanovi u kojoj borave i kako im je pomogla. Među njima je bio i gospodin Hrvoje. On nam je ukratko prepričao kako je završio kao beskućnik: bio je naslijedio veliki obiteljski imetak, no čovjek kojemu je vjerovao i smatrao ga prijateljem prevario ga je i oteo mu sav novac. Gospodin Hrvoje objasnio nam je kako postoji niz predrasuda o beskućnicima koje uglavnom nisu točne. Naime, nisu svi beskućnici alkoholičari, agresivci, smutljivci. Uz to pojasnio nam je kako su najveći krivci za ovaj način života ljudska glupost i naivnost. Gospođa Balatinac pojasnila nam je da se promijenio način zbrinjavanja beskućnika, jer su prije godinu dana imali pravo samo na noćenje te su morali biti van ustanove u većem dijelu dana. Sada beskućnici mogu provoditi cijelo vrijeme u Centru gdje im je osigurano mjesto za obroke, odmor te spavanje. Trenutno im hrana stiže iz pučke kuhinje da zbog korone ne bi morali odlaziti tamo. Na kraju možemo reći kako smo shvatili da su i beskućnici ljudi te da ih se većina pokušava izvući iz ove loše životne situacije situacije, stoga o njima ne bismo trebali imati negativne predrasude.

(fotografije preuzete s interneta)

Dina Krolo, 1. g

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju