preskoči na sadržaj

Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek

Login
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Priručnik za pomoćnike u nastavi za rad s djecom s teškoćama u razvoju
Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Radionica „Simbioza“ – pet proizvoda, dva tima, jedan razred
Autor: Dragana Viljanac, Tatjana Varga, 8. 3. 2022.

Suradnjom kolegica iz aktiva prehrane i tehničke službe, nastavnice T. Varga i D. Viljanac s učenicima 2. n razreda uspješno su proizvele voćne kože, čips od jabuka, kašasti sok, pekmez i bioenzim.
Učenici 2. n su na predmetu Praktična nastava obradili temu „Sušenje“ te proizveli čips od jabuka i voćne kože od jabuka, aronije i šumskog voća. Proizvodi dobiveni sušenjem ne sadrže dodani šećer i konzervans. Od ostataka smjese pripremili su pekmez i kašasti sok, a kore i ljuske iskoristili su za proizvodnju bioenzima.


Kako bi spriječili „posmeđivanje“ jabuka tijekom guljenja i usitnjavanja, jabuke je bilo potrebno uranjati u vodu s limunovim sokom, a ostatak limuna su uz naranče dodali u kašasti sok. 

Mogućnosti primjene bioenzima mnogobrojne su:

- kao umjetno gnojivo i sredstvo za zaštitu bilja od nametnika na predmetu Ekološka proizvodnja hrane

- za uklanjanje kamenca, plijesni i neugodnih mirisa

- za pranje rublja te za druge potrebe.

 

Zahvaljujemo djelatnicima tehničke službe na suradnji i razumijevanju, a neke od proizvoda uskoro ćemo ponuditi u ime Učeničke zadruge Ruđerica.

                                                  Dragana Viljanac, dipl. ing.

                                                 Tatjana Varga, dipl. ing.

 

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju