preskoči na sadržaj

Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek

Login
Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Priručnik za pomoćnike u nastavi za rad s djecom s teškoćama u razvoju
Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Uspjeh naših učenica na Županijskoj smotri Projekta građanin
Autor: Sandra Valić, 9. 4. 2016.

U Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek dana 31. ožujka 2016. održana je Županijska smotra projekata iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja. Našu je školu i ove godine predstavljao tim pod mentorstvom pedagoginje Gordane Popović, a čine ga učenice Ivana Bošnjak i Ana Milardović iz 2. kz, Marija Šperanda iz 3. p te Ika-Josipa Babić iz 4. p razreda.

Agencija za odgoj i obrazovanje pri MZOS od 1999. g. omogućuje cjelokupnom odgojno-obrazovnom sustavu provedbu Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo. Cilj programa je razvijati interes učenika za aktivno građanstvo i sudjelovanje u vlasti. Provođenje Projekta građanin, u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja, djeci i mladima na praktičan i interaktivan način približava tematiku i sadržaj demokratskog građanstva i ljudskih prava.


Naša pedagoginja već sedmu godinu za redom kao izvannastavnu aktivnost vodi Projekt građanin u našoj školi i, nakon tema poput mladi i alkohol, briga za zdravlje, mediji, uvođenje građanskog odgoja, razvijanje ekoloških navika, nasilje u vezama, ove je godine na red došla tema Zdrava prehrana je in. Prva četiri projekta provedena su u suradnji s prof. Jasnom Sudarić, a zadnja dva u suradnji s prof. Sandrom Valić. Građanski odgoj i obrazovanje u srednjim se školama provodi međupredmetno te obuhvaća sljedeće dimenzije: ljudsko-pravnu, političku, društvenu, kulturalnu, gospodarsku i ekološku. Ovim su projektom učenice obuhvatile ljudsko-pravnu dimenziju jer i u Ustavu RH stoji da svatko ima pravo na zdrav život i da je svatko dužan osobitu pažnju posvećivati zaštiti zdravlja ljudi.

Ana, Ivana, Marija i Ika ovogodišnji su projekt posvetile rješavanju problema koji su kod djece i mladih izazvani nezdravom prehranom. Tako su u našoj školi provele anketu o prehrambenim navikama učenika i dobile zanimljive rezultate. Čak 9 % učenika ima samo jedan obrok dnevno, 65 % učenika u školi jede pekarske proizvode, a 44 % ispitanih učenika ne razmišlja je li njihova prehrana zdrava i što jedu. Stoga su, upravo u sklopu ovoga projekta, učenice shvatile da je važno educirati prvo sebe, a onda i ostale, o zdravim načinima prehrane. Prigodnim panoom u školi obilježile su Dan veganstva, intervjuirale su prof. Tatjanu Vargu i predstavnicu udruge Vaga Danijelu Periš te sudjelovale u radionici Proni centra za mlade. Posjetile su Bio&Bio trgovinu i glavnu osječku tržnicu te prisustvovale gastrokulinarskoj prezentaciji u okviru projekta Okusi doma, a u organizaciji Nansen dijaloga centra i Centra za mirovne studije. Plakate s rezultatima svoga rada i sam projekt predstavile su zainteresiranim razredima i Vijeću učenika te na Danu otvorenih vrata u okviru projekta Inovativna škola za zelenu budućnost koji je održan 14. ožujka 2016. godine.

Na nedavno održanoj županijskoj smotri ukupno je predstavljeno deset projekata. Svoj su rad predstavile tri osnovne škole (ukupno četiri teme) i tri srednje škole (ukupno šest tema).

Naše učenice na projektu vrijedno rade od početka nastavne godine i na županijskoj su smotri pokazale dobru pripremljenost, točan i siguran nastup te su pozvane na sljedeću razinu natjecanja - državnu. Državna smotra Projekta građanin održat će se 21. svibnja 2016. u Zagrebu i mi našem timu želimo da i tamo daju sve od sebe kako bi vjerno predstavile svoj trud koji i ovim putem pohvaljujemo!

                                                    Sandra Valić, prof.

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju