preskoči na sadržaj

Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek

Login
Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Priručnik za pomoćnike u nastavi za rad s djecom s teškoćama u razvoju
Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Simulirana sjednica Sabora 15.5.2017.
Autor: Jasna Sudarić, 25. 5. 2017.

"Budite bolji od nas!"

potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Vrdoljak

"Već jesmo!"

   (naša replika)

U ponedjeljak 15. svibnja 2017. sudjelovali smo na  5. simuliranoj sjednici za učenike srednjih škola Republike Hrvatske s temom rasprave: Zakon o mirenju, a koja se održala u Hrvatskome saboru u Zagrebu.

„Ova je sjednica sadržajno najzahtjevniji i najkompleksniji projekt Službe za građane, a organizacijski se ostvaruje u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Projekt je, kao sastavni dio kurikuluma Građanskog odgoja i obrazovanja, usmjeren na podizanje razine znanja o najvišem predstavničkom i zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske te razumijevanju njegove uloge u svakodnevnom životu građana.“


Ovogodišnja Simulirana sjednica od posebnoga je značaja za Školu jer je upravo naša učenica Lucija Purgar (1.b) započela raspravu sa svojim prijedlogom na Zakon o mirenju izlažući u ime kluba Marka Marulića. Klub koji je zastupala obuhvaćao je 35 učenika iz različitih srednjih škola (Zagreb, Varaždin, Koprivnica, Bol i Osijek). Osim  naše predstavnice Kluba Lucije Purgar, u projekt su bili uključeni i učenici Fran Babić (1.b) te Ivan Vanđa (1.a). , pod vodstvom mentorice Jasne Sudarić.  U pratnji su sudjelovale i prof. Ozana Vignjević te učenica- novinarka Mirela Belaj.

„Ponosni smo na naše učenike koji su se ovim projektom upoznali sa Zakonom o mirenju, a koji ima značajnu ulogu u razvoju društva te njegova primjena može utjecati na mirno rješavanje sporova u građanskim, trgovačkim, radnim i drugim sporovima. Posebno je vrijedno što su učenici na ovaj način aktivno sudjelovanje u osvješćivanju demokratske političke kulture kao najmlađi glasači.“ istaknula je prof. Sudarić.

Fotografije i Prijedlog Zakona o mirenju koji je Lucija Purgar predstavila na saborskoj govornici donosimo ovdje:

 

U ime kluba Marka Marulića

Poštovani Predsjedniče Hrvatskoga sabora, kolegice i kolege zastupnici!

Uvaženi kolege, kako građani mogu biti motivirani i ohrabreni na Zakon o mirenju  kad već pri traženju izraza izmiritelj odnosno medijator na internetu otvaraju različite stranice s dva različita registra izmiritelja te s dva različita pravilnika pri različitim ministarstvima!?

Proučavajući ovu problematiku na internetskim stranicama Hrvatske udruge za mirenje pod Najčešćim pitanjima o mirenju pronašla sam objašnjenje da u Hrvatskoj nema razlike između mirenja i medijacije, što nije u skladu s objavljenim Pravilnicima  i Registrima.  Osim toga,  ispunila sam i njihovu online  anketu o  prikladnosti nazivlja mirenje ili medijacija. Od ukupno 42 glasača 22 je glasovalo za mirenje, a 20 za medijacija  26. ožujka 2017. Glasači se ovom anketom izjašnjavaju i o prednosti mirenja nad sudskim sporom. Apeliram na sve  koji bi mogli poticati  istraživanja, poput anketa ili foruma, a putem kojih bi građani mogli slobodno iznositi mišljenja uz komentare koja bi utjecala na kvalitetnije rješavanje sporova mirnim putem.

Na satu Hrvatskoga jezika raspravljali smo o prikladnim i neprikladnim riječima u hrvatskome jeziku među kojima smo  istraživali i riječi izmiritelj (hrvatska inačica) i medijator (internacionalizam). Zaključili smo da riječ medijator ima svoju istoznačnicu u hrvatskome jeziku, kao npr. kompjuter i računalo, te smo prednost dali riječi izmiritelj.

Naši konkretni prijedlozi su sljedeći:

-usklađivanje dvostrukoga nazivlja izmiritelj/medijator, odabirom jedinstvenoga 

 termina izmiritelj

-ustroj jedinstvenoga registra izmiritelja pri Ministarstvu pravosuđa,

objedinjenjem postojećih

-usklađivanje jedinstvenoga Pravilnika, umjesto dosadašnjih dvaju

Usklađenje termina izmiritelj/medijator, odnosno odabir jedinstvenoga termina: izmiritelj pozitivno će utjecati na prepoznatljivost  mirenja i njegovu širu uporabu, a  jedinstveni registar pri Ministarstvu pravosuđa omogućit će preglednost i lakši odabir izmiritelja.

Objavom jedinstvenoga Pravilnika postići će se preglednost i ujednačenost registra izmiritelja, postupka upisa te potrebnih standarda.

Sve ovo pridonijet će lakšem snalaženju i transparentnosti postupka te povećati povjerenje građana u pravosudni sustav Republike Hrvatske i, naravno, smanjiti broj sudskih postupaka.

Zahvaljujem na pozornosti!

 

Pripremila: Mirela Belaj, 4. e

 

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju