preskoči na sadržaj

Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek

Login
Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Priručnik za pomoćnike u nastavi za rad s djecom s teškoćama u razvoju
Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
„Mein Deutsch ist gut – ich spreche mit Mut“ - Prva učenička mobilnost
Autor: TAMARA KAPRALJEVIĆ, 23. 1. 2020.

Prošli mjesec održana je prva učenička mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta „Mein Deutsch ist gut – ich spreche mit Mut“. Našu školu predstavljale su učenice Leticia Rejo (1. a), Bella Leonarda Michelli (1. g) i Antonija Petra Gagulić (2. e), a u pratnji nastavnica Snježane Šulentić i Tamare Kapraljević. Domaćin nam je bio grad Kapošvar u susjednoj nam Mađarskoj.


Prvi dan bio je posvećen međusobnom upoznavanju učenika, kao i upoznavanju grada. Nakon što su se učenici kroz razne aktivnosti u učionici pobliže upoznali, svi sudionci skupa upriličili su internacionalnu zakusku s proizvodima tipičnima za njihovu zemlju. Nakon objeda valjalo je potrošiti višak kalorija te su se učenici sa svojim domaćinima uputili u interaktivni obilazak grada.

 

 

 

 

 

Idućih dana izmjenjivale su se aktivnosti u školi i prirodi. U školi su učenici u internacionalnim skupinama aktivno sudjelovali u nastavi njemačkog jezika. Tema je ovoga susreta bila sport, a neke od zadataka s kojima su se sudionici ove mobilnosti susreli možete i vi pokušati riješiti na poveznici: https://www.goconqr.com/de/p/20281883. No nisu samo učenici naučili nešto novo. Nastavnici njemačkog jezika iz škole domaćina (Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium) upoznali su ostale kolege sudionike projekta s IKT alatima i aplikacijama koje oni koriste u nastavi stranih jezika. Ovdje ćemo istaknuti samo neke: https://www.goconqr.com/, https://www.mysimpleshow.com/, https://www.wooclap.com/.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon aktivnosti u učionicama učenici su imali priliku koristiti njemački jezik u stvarnim životnim situacijama dok smo se upoznavali s okolicom grada Kapošvara i nekim od lokaliteta koji su pod zaštitom UNESCO-a.  Posjetili smo tako Pečuh i njegovu ranokršćansku nekropolu Sopianae, kao i srednjovjekovno sveučilište iz 1367. godine. Muzejsko selo Szenna oduševilo nas je svojim prikazom tradicijskih obrta. Posljednji dan proveli smo u Budimpešti koja nas je oduševila arhitekturom, a posebice veličanstvena nam je bila zgrada parlamenta, koju smo imali priliku detaljnije upoznati kroz vođeni obilazak.

Za kraj reći ćemo vam samo da smo puno toga novoga naučili, vidjeli i doživjeli, ali najdragocjenija su nam prijateljstva koja smo sklopili.

Tamara Kapraljević, prof.

Evo što su naše učenice rekle nakon svog prvog Erasmus+ iskustva:

„Sudjelovanjem na ovom projektu naučila sam kako funkcionira timski rad, razvijala svoj njemački jezik i proširila svoju toleranciju prema ljudima oko sebe. Zapazila sam kako je škola u Kapošvaru izuzetno dobro opremljena te su učenici i profesori bili jako srdačni. Bio je odličan osjećaj upoznati druge kulture, učiti o njima i probati njihovu tradicionalnu hranu. Na te načine razvijali smo multikulturalnost. Zahvalna sam na pruženoj prilici i smatram da smo ju uspješno iskoristile.“ (A. P. G.)

„Na mobilnosti u Mađarskoj bilo mi je super. Prije svega drago mi je što sam imala priliku sudjelovati u takvoj vrsti projekta koja nudi odlične mogućnosti unaprijeđenja znanja stranih jezika. Sama organizacija bila je odlična. Predavanju su bila zanimljiva i stručna te lako shvatljiva za sve učenike, bez obzira od kuda dolaze i kakvo je njihovo znanje jezika. Izleti i obilasci grada bili su smišljeni i zanimljivi. Predavači su bili stručni i precizni te su iznosili puno zanimljivih činjenica i koristili puno interaktivnih alata kako bi nam nastava bila zabavnija i zanimljiva. Najdraži dio mobilnosti bio mi je odlazak u Pečuh i Budimpeštu gdje smo posjetili brojne znamenitosti, šetali gradom, obilazili advent.... Zahvalna sam školi što mi je pružila priliku da upoznam puno dragih ljudi, unaprijedim svoj njemački i engleski jezik te posjetim Budimpeštu i ostale mađarske grdove.“ (L. R.)

„Od starijih prijateljica sam već čula puno različitih priča i pozitivnih iskustava koji su me još više zainteresirali da se javim na projekt. Jedina stvar zbog koje sam se dvoumila bio je njemački jezik koji većina nas ne koristi u govornom smislu i ne znamo koliko smo dobri ili ne, hoćemo li se sporazumjeti ili ne. Mobilnost pruža nove zanimljive stvari kad organiziraju različite događaje kao što su na primjer razgledavanja grada i izleti. Najzanimljiviji mi je bio izlet u Budimpeštu i Pečuh. Projekt mi je pomogao da razvijem njemački jezik, organizacijske sposobnosti, odgovornost i komunikativnost. Zbog toga preporučujem svima da se jave na ovaj projekt.“ (B. M.)

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju