« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Učenici 1. n razreda sudjelovali su na radionicama „Male tajne hrane“ i „Super moći gljiva“. Iako je zbog ograničenja samo jedna grupa mogla posjetiti samo jednu radionicu, i ta jedna radionica bila je za pamćenje.
Uživali smo i ove godine na Noći znanosti jer naši domaćini pripremili su, kao i uvijek, zanimljive i edukativne sadržaje, radionice. Bilo je zabavno i nezaboravno, stoga zahvaljujemo PTF-u u Osijeku i naravno, dolazimo i sljedeće godine.
Na Radionici „Male tajne hrane“ učenici su imali priliku sudjelovati u pokusima koji zorno pokazuju djelovanje antioksidansa na spoj sličan slobodnim radikalima, kojima smo svakodnevno izloženi zbog loših prehrambenih navika, onečišćenja okoline, stresnog načina življenja. Slobodni radikali uzrokuju mnoga oboljenja, a upoznavajući male tajne hrane možemo postati znatno otporniji na štetna djelovanja slobodnih radikala.
Djelovanje pektina u proizvodnji džemova i želea poželjno je, ali u proizvodnji vina i dr. nije poželjno. Slike 2 i 3 prikazuju pokus na radionici, djelovanje pektinaze – enzima koji razgrađuje pektin (slika 3), što je značajno kod bistrenja vina u proizvodnji vina, u proizvodnji bistrih sokova i drugim proizvodnjama gdje je bistroća jedna od najvažnijih osobina proizvoda.
Učenici su vidjeli antioksidativno djelovanje soka ljubičastog kupusa, soka limuna i soka jabuke na tvar koja predstavlja slobodni radikal, došlo je do uništavanja slobodnog radikala, što se očitovalo obezbojenjem plavo-zelene tekućine. U reakciji sprite soka i tvari koja predstavlja slobodni radikal, nije došlo do obezbojenja, odnosno sok sprite nema antikosidativno djelovanje.
Osim toga prikazana je i reakcije soka jabuke s tvarima koje imaju različitu pH-vrijednost (slika 4), od kisele do lužnate. Utjecaj pH vrijednosti na sok jabuke očitovao se lepezom boja, limun sok, sprite, ocat lijevo, pH im je manji od 7; soda bikarbona, sredstvo za čišćenje i sredstvo za izbjeljivanje s desne strane s pH većim od 7.
Tatjana Varga, dipl. ing. prehrambene tehnologije