« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Suradnjom kolegica iz aktiva prehrane i tehničke službe, nastavnice T. Varga i D. Viljanac s učenicima 2. n razreda uspješno su proizvele voćne kože, čips od jabuka, kašasti sok, pekmez i bioenzim.
Učenici 2. n su na predmetu Praktična nastava obradili temu „Sušenje“ te proizveli čips od jabuka i voćne kože od jabuka, aronije i šumskog voća. Proizvodi dobiveni sušenjem ne sadrže dodani šećer i konzervans. Od ostataka smjese pripremili su pekmez i kašasti sok, a kore i ljuske iskoristili su za proizvodnju bioenzima.
Kako bi spriječili „posmeđivanje“ jabuka tijekom guljenja i usitnjavanja, jabuke je bilo potrebno uranjati u vodu s limunovim sokom, a ostatak limuna su uz naranče dodali u kašasti sok.
Mogućnosti primjene bioenzima mnogobrojne su:
- kao umjetno gnojivo i sredstvo za zaštitu bilja od nametnika na predmetu Ekološka proizvodnja hrane
- za uklanjanje kamenca, plijesni i neugodnih mirisa
- za pranje rublja te za druge potrebe.
Zahvaljujemo djelatnicima tehničke službe na suradnji i razumijevanju, a neke od proizvoda uskoro ćemo ponuditi u ime Učeničke zadruge Ruđerica.
Dragana Viljanac, dipl. ing.
Tatjana Varga, dipl. ing.