« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Dana 8. 4. 2022. službeno smo završili tjedan mobilnosti u kojoj je naša škola bila domaćin. Tjedan smo započeli upoznavanjem grada Osijeka, kao i jedni drugih, a zanimljive aktivnosti za upoznavanje učenika osmislila je i vodila profesorica Ozana Vignjević. Službeni dio programa otvorila je naša ravnateljica Nada Pitinac srdačnim pozdravnim riječima, nakon kojih je školski bend pod vodstvom profesora Igora Grubišića i Marijana Jovičića upriličio veseli glazbeni program koji je sve sudionike podigao na noge te smo skupa zaplesali i „šetalicu“.
Drugi dan mobilnosti bio je rezerviran za učeničke prezentacije i radionice na temu zbrinjavanja kuhinjskog otpada te za pripremu nutritivno bogatih napitaka uz primjenu sirovih sastojaka. Profesorice Tatjana Varga i Ljiljana Vidović osmislile su ove radionice te su obučile učenike da budu voditelji radionica svojim kolegama iz gostujućih škola.
Srijedu je obilježila sadnja dviju sadnica magnolija u znak prijateljstva sa školama partnerima u projektu, a zatim je uslijedilo upoznavanje s tradicijom našeg kraja kroz poludnevni izlet u Baranju. Vozeći se vinskim cestama našeg Belja, došli smo do etnosela u Karancu, gdje smo imali priliku gostima prikazati održive principe pripreme fiš paprikaša i šarana na rašljama, a gospodin Daniel Asztalos zaokružio je priču o održivoj pripremi hrane prikazom izrade keramičkih posuda.
Četvrtak smo nastavili radno te smo u suradnji s Prehrambeno tehnološkim fakultetom sudjelovali u trima radionicama: PRINTANI I DRAŽIRANI PROIZVODI IZ LABORATORIJA, MoleCOOLarna GASTRONOMIJA i SUPERMOĆI GLJIVA. Koja nam je bila najdraža, ne bismo mogli reći jer sve tri radionice prihvaćene su s podjednakim oduševljenjem sudionika. Dan smo završili svečanom večerom na obali naše Drave uživajući u pogledu, ambijentu i okusima koje nam je ponudio restoran Projekt 9. Tom prilikom gostima su uručeni certifikati, kao i mali znak pažnje za uspomenu na posjet našoj školi i našemu gradu.
Za sam kraj divnog tjedna ostavili smo posjet našem glavnom gradu, gdje smo imali isplaniran slatki, ali i edukativni posjet Muzeju čokolade, nakon kojega nas je Iva iz agencije „Secret Zagreb“ povela na misteriozni obilazak grada u vidu igre Dragon Quest. Tjedan je bio ispunjen aktivnostima i druženjima, smijehom i pričom, te ne čudi što nam se vrijeme provedeno zajedno na kraju činilo prekratko. Na rastanku je bilo i suza i smijeha, a ponajviše želja za nekim novim susretima u budućnosti.
Na samome kraju, kao koordinatorica projekta, zahvaljujem svim kolegama koji su na ovaj ili onaj način bili uključeni u provedbu projekta i tjedna u kojemu smo bili domaćini našim partnerima iz Španjolske, Portugala, Poljske i Francuske, a našim učenicima ujedno i čestitam i zahvaljujem što su svoju zemlju i školu predstavili u najboljem mogućem svjetlu i služili nam na ponos.
Tamara Kapraljević, prof.