« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Na glavnoj osječkoj tržnici 28. 4. 2022. ponovno je organiziran Zeleni četvrtak, gdje je predstavljena šparoga. Na prvi Zeleni četvrtak pozvala nas je organizatorica gospođa Ljiljana Olujić. Tom prilikom učenice 1. i 3. razreda smjera tehničar nutricionist pridonijele su prezentaciji šparoge kao vrlo zdrave i nutritivno bogate namirnice.
Šparoga je izuzetno zdrava i korisna biljka te je vrlo poželjna pri pravilnoj prehrani. Iako je niskokalorična, bogata je nutrijentima kao što su vitamini, mineralne tvari, folna kiselina te drugi fitonutrijenti. Zbog velikog broja korisnih tvari šparoga poboljšava zdravlje probavnog sustava, prirodni je diuretik, poboljšava zdravlje srca, kostiju, zglobova, potiče stvaranje energije i poboljšava zdravlje fetusa. Šparoga je cijenjena još od doba staroga Rima, kada je nazivana „carsko povrće“.
U prezentiranju nutritivnih vrijednosti šparoge te jela od šparoga sudjelovale su učenice 1. n i 3. n razreda Lara Šimić, Ena Maltar, Ema Straga-Šašić, Lana Priegl, Nina Radaković, Irina Lazić, Klara Orlović i Lorelai Teis. Učenice su za Osječku televiziju i Glas Slavonije dale izjave o dobrobiti konzumiranja šparoge. Također, učenice su podijelile recepte za jela od šparoge, koja su pripremile u školi.
Prilikom posjete tržnici promovirali smo školu, kao i predstojeće upise u prvi razred.
Sve je popraćeno u medijima te je reportaža prikazana u:
- Dnevniku Osječke televizije
https://www.youtube.com/watch?v=V-d12W8miJo DNEVNIK Osječke tv, emitirano 28. 4. 2022.
- poljoprivrednoj emisiji ZLATO RAVNICE
https://www.youtube.com/watch?v=H4XnyxuWUrU ZLATO RAVNICE poljoprivredna emisija OSTV, emitirano 1. 5. 2022.
U Glasu Slavonije objavljen je članak „Šparoge – zdrave, a niskokalorične“ 29. 4. 2022.
Dragana Viljanac, dipl. ing. prof. mentor