preskoči na sadržaj

Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek

Login
Kalendar
« Srpanj 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Priručnik za pomoćnike u nastavi za rad s djecom s teškoćama u razvoju
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
vijesti
Posjet 2. g razreda Muzeju likovnih umjetnosti
Jasna Sudarić / datum: 14. 2. 2018. 10:03

U prošlu srijedu učenici 2. G razreda zajedno sa svojom razrednicom Jasnom Sudarić sudjelovali su  na edukativno-pedagoškoj radionici u okviru Dana grafike koji se još uvijek održavaju u našem Muzeju likovnih umjetnosti. Ovu hvalevrijednu inicijativu interaktivne radionice osmislila je i organizirala profesorica Lana Skender u suradnji sa studentima Umjetničke akademije u Osijeku.


[OPŠIRNIJE]Posjet 2. p razreda Muzeju likovnih umjetnosti
Sandra Valić / datum: 14. 2. 2018. 09:58

Svake srijede u veljači Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku organizira radionice za srednjoškolce, a tu su priliku iskoristili učenici 2. p razreda naše škole koji su 7. veljače 2018. u pratnji profesorice Sandre Valić posjetili muzej.

Profesorica Lana Skender zaslužna je za organizaciju i provedbu radionica, a pomogli su joj studenti UAOS-a koji su učenike vodili kroz radionice. Kustos Ivan Roth učenike je proveo kroz izložbu japanske grafike i našim prehrambencima približio svijet suvremene i tradicionalne japanske umjetnosti.


[OPŠIRNIJE]Natjecanje Nutri-vita
Administrator / datum: 9. 2. 2018. 12:30

U našoj školi je 31.siječnja 2018. održano školsko natjecanje u zanimanju   prehrambeni tehničar u disciplini  NUTRI-VITA.

Natjecala su se 4 učenika iz 4.p razreda. Pored ispita znanja učenici su imali i praktični zadatak u kojemu su trebali izraditi i analizirati voćnu prerađevinu u šećernom sirupu tj. izraditi kompot.

Svi su pokazali zavidnu razinu znanja i vještina.  Najbolje je riješila test i praktični uradak Kristina Tot. Kao prvoplasirana na školskom natjecanju, Kristina će predstavljati našu školu na državnom natjecanju prehrambenih tehničara koje će se održati u Zagrebu, u Prehrambeno tehnološkoj školi Zagreb.


[OPŠIRNIJE]Noć muzeja: Muzej likovnih umjetnosti
Jasna Sudarić / datum: 4. 2. 2018. 16:38

Prigodom ovogodišnjega održavanja manifestacije Noć muzeja u Osijeku u okviru nastave Hrvatskoga jezika posjetili smo Muzej likovnih umjetnosti. U široki i raznoliki spektar svijeta japanskoga grafičara Harumija Sonoyame uvela nas je muzejska pedagoginja Delalić Vetengl te svojim interaktivnim pristupom  omogućila nam lakšu i zanimljiviju komunikaciju s umjetnošću.


[OPŠIRNIJE]Vremenik pismenih ispita za drugo polugodište šk.god.2017/2018.
Administrator / datum: 30. 1. 2018. 21:19

Pod OPŠIRNIJE možete preuzeti datoteku sa  popisom pismenih zadaća za sve razrede za drugo polugodište. Vremenik je dostupan i preko aplikacije https://ocjene.skole.hr

 


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje 28. siječnja – Europskog dana zaštite osobnih podataka
Gordana Popović / datum: 30. 1. 2018. 21:07

Svake godine 28. siječnja obilježava se Europski dan zaštite osobnih podataka kojim Vijeće Europe pokušava svoje građane dodatno educirati o tom pitanju već jedanaestu godinu zaredom. 
U našoj je školi taj datum obilježen u petak, 25. siječnja na način da su Policijska uprava osječko-baranjska i Centar za nestalu i zlostavljanju djecu Osijek (CNZD) u sklopu preventivnog projekta „Sigurnost i zaštita djece na internetu“  učenicima trećih razreda ponudili  predavanje s ciljem jačanja svijesti o zaštiti osobnih podataka i promicanja jednog od temeljnih ljudskih prava – prava na privatnost. Kao dio ostvarivanja plana preventivnih programa u školi, predavanje je održano na satima SRZ-a u organizaciji ravnateljice Vlaste Opačak, prof. i pedagoginje Gordane Popović, prof.


[OPŠIRNIJE]Svakodnevni obrok za devetero djece
Ksenija Medvidović / datum: 25. 1. 2018. 21:54

I ove školske godine su učenici prvih razreda pogledali film Child 31, koji govori o Marijinim obrocima – međunarodnom projektu kojim se pomaže ekstremno siromašnoj djeci u najsiromašnijim zemljama da prežive i steknu obrazovanje .

 


[OPŠIRNIJE]Izložba "Esekerski kalendari"
Gordana Popović / datum: 21. 1. 2018. 12:11

U našoj će školi do kraja siječnja biti postavljena tematska izložba "Esekerski kalendari". Izložbu je organizirala naša pedagoginja, a nastala je u sklopu projekta "Osijek, grad susreta kultura" u kojem Ruđerica surađuje s Nansen dijalog centrom i još desetak škola iz Osijeka. Projekt je podržan sredstvima Mreže fondacija Otvoreno društvo i u školi ga u ovoj školskoj godini s učenicima provode pedagoginja Gordana Popović i nastavnica Ozana Vignjević. Cilj je projekta ukazivanje na važnost očuvanja identiteta i jezika svih etničkih i kulturnih zajednica koje žive i djeluju na području grada na Dravi te promovirati kulturnu raznolikost.


[OPŠIRNIJE]Profesorica Jasna Sudarić sudjelovala na kontaktnom seminaru TCA u Bergenu, Norveška
Jasna Sudarić / datum: 19. 1. 2018. 19:49

 

 

 

U razdoblju od 28. studenoga do 1. prosinca 2017. naša kolegica Jasna Sudarić, inače prof. Hrvatskoga jezika, sudjelovala je na  kontaktnom seminaru transnacionalne suradnje (TCA) programa Erasmus+ „KA101 – Consortium-newcomers“ koji se održao u Bergenu u Norveškoj.


[OPŠIRNIJE]Zagreb, Izložba Vaska Lipovca: Retrospektiva
Jasna Sudarić / datum: 16. 1. 2018. 17:07

Dugogodišnju tradiciju  odlaska u Zagreb na međunarodni sajam knjiga i učila Interliber u organizaciji Aktiva Hrvatskoga jezika s velikim oduševljenjem nastavili smo i u  2017. godini, ipak ono što je naše učenike posebno razveselilo i zabavilo bio je posjet retrospektivnoj izložbi uglednoga hrvatskog umjetnika  Vaska Lipovca.


[OPŠIRNIJE]Učenici 2. a i 2. b razreda u Zagrebu
LJILJANA VIDOVIĆ / datum: 19. 12. 2017. 08:53

Dana 13. 12. 2017. učenici 2. a i 2. b razreda posjetili su Zagreb. U pratnji profesorica Ljiljane Vidović, Ivane Katinić i Darije Ergotić pogledali su izložbu Nikola Tesla - Mind from the Future. Nakon izložbe posjetili su Prirodoslovni muzej gdje su upoznati sa stalnim postavom te izložbama o pčelama i žoharima. U slobodno vrijeme učenici su uživali u zanimljivostima Adventa u Zagrebu.


[OPŠIRNIJE]Noć znanosti na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek
Igor Prašnikar / datum: 14. 12. 2017. 15:16

Na poziv doc.dr.sc. Ines Banjari, učenici  i djelatnici naše škole su otišli na promociju PTF po nazivom Noć znanosti  12.prosinca 2017. od 19 do 22 sata. Našu školu su na poziv fakultete  predstavljali učenici 3. i 4. P razreda, pod vodstvom  prof. Viljanac, prof. Varga i prof. Prašnikara.
Fakultet se predstavljao nizom zanimljivih radionica, kojima su prisustvovali učenici nekoliko srednjih i osnovnih škola. Među njima i naša. Nakon dogovorenog sastanaka u Tvrđi, uputili smo se pred ulaz, gdje su nas dočekali predstavnici fakultete i poveli u obilazak i sudjelovanje u nizu zanimljivih radionica.


[OPŠIRNIJE]Na svečanoj dodjeli volonterskih nagrada
Administrator / datum: 7. 12. 2017. 18:34

Volonterski angažman u društvu izvlači snagu iz naše predanosti prema boljem i humanijem svijetu.
Dio takvog svijeta žele biti i učenici članovi školskog volonterskog kluba"Ruđerica" koji aktivno sudjeluju u kreiranju projektnih ideja uz promicanje volonterstva i građanskoga odgoja. Kroz Projekt građanin uključeni su u većinu događanja u Školi i gradu.
Tako su učenice 2. a razreda Marija Majer, Ivona Grabovac i Lucija Smolka s pedagoginjom Gordanom Popović, prof. bile na svečanoj dodjeli godišnjih volonterskih nagrada u organizaciji Volonterskog centra Osijek u utorak, 5. prosinca 2017. godine.


[OPŠIRNIJE]Posjet Odjelu za biologiju
ANA KRMEK / datum: 30. 11. 2017. 17:42

U protekli ponedjeljak i utorak, učenici naše škole posjetili su  Odjel za biologiju te poslušali putopisno predavanje gđe Davorke Kitonić o Madagaskaru, Papui  i Novoj Gvineji u pratnji nastavnica Ljiljane Vidović, Adriane Šepić i Ane Krmek.


[OPŠIRNIJE]Ruđerica obilježila Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju
Administrator / datum: 30. 11. 2017. 16:29

Od 20. do 24. studenoga 2017. na razini Europske unije održan je drugi Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju te je i naša škola dala svoj doprinos obilježavanju ove manifestacije.
Tako su u četvrtak, 23. studenoga nastavnici strukovnih predmeta održali radionice i pokazne vježbe za učenike osnovnih škola te predstavili dio aktivnosti i vještina koje učenici stječu i razvijaju tijekom školovanja u našoj školi.
Sve su fotoaparatom zabilježili naši učenici Bruno Golemac iz 3. e i Tamara Jerković iz 3. g razreda.


[OPŠIRNIJE]Tim Projekta građanin na IX. kolu Lige Zdravo trčanje Osijek
Gordana Popović / datum: 27. 11. 2017. 20:02

U subotu, 25. studenog 2017. godine u sklopu Projekta građanin, zajedno s pedagoginjom i voditeljicom projekta Gordanom Popović, sudjelovali smo na IX. kolu Lige Zdravo trčanje Osijek koja se organizira svake subote od rujna do lipnja tekuće godine u našem gradu ispred Veslačkog kluba Iktus. Nas četvero učenika i članova projekta: Ivona Grabovac (2. a), Lucija Jeger (2. a), Ana Bistrović (4. p) i Jozo Nogalo (4. p) s ciljem promoviranja rekreativnog trčanja upustili smo se u avanturu te su  Ivona i Lucija trčale zajedno s našom pedagoginjom, a Ana i ja intervjuirali smo predstavnika Udruge Zdravo trčanje i ultramaratonca Elvira Rakipovića i ultramaratonku Mariju Vrajić uz srdačne upute tajnice Udruge Andreje Rakipović.


[OPŠIRNIJE]Održano predavanje povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti
Gordana Popović / datum: 27. 11. 2017. 19:36

U okviru obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, a kao dio Školskog preventivnog programa, pedagoginja Gordana Popović organizirala je predavanje namijenjeno prvim razredima na temu Droge, ovisnosti i mladi. Tema proizlazi iz cilja projekta
Legiranje, ne drogiranje Odjela za prevenciju PU Osječko-baranjske.


[OPŠIRNIJE]Stručna ekskurzija u Zagrebačke otpadne vode d.o.o. i Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu
Nada Pitinac / datum: 27. 11. 2017. 19:01

Učenici Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića (3. i 4. razredi ekoloških tehničara), 15. 11. 2017. godine su u pratnji profesorica Nade Pitinac, Ljiljane Vidović i Martine Janković, sudjelovali u stručnom posjetu u Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda u Zagrebačkim otpadnim vodama d.o.o.Uz stručno vodstvo dr. sc. Marina Ganjte upoznali smo se sa procesom pročišćavanja otpadnih voda i pojedinim fazama samog procesa.


[OPŠIRNIJE]Naš učenik Jozo Nogalo nagrađen za svoju pjesmu
Sandra Valić / datum: 27. 11. 2017. 10:06

"Kad već govorite o toleranciji / Promislite o svom ponašanju / Promislite je li u redu sijati mržnju / A opet govoriti kako ste tolerantni" - početni su stihovi pjesme "Počnite prihvaćati" učenika Joze Nogala iz 4. p razreda.

Za ovu je svoju pjesmu naš Jozo nagrađen na natječaju koji je povodom Međunarodnog dana tolerancije osmu godinu zaredom organizirao "Forum za slobodu odgoja" iz Zagreba. Ideja je Foruma potaknuti učenike na promišljanje o toleranciji te širiti poruku o važnosti  razumijevanja i prihvaćanja svakog pojedinca upravo takvim kakav jest.


[OPŠIRNIJE]Pješačenjem obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
OZANA VIGNJEVIĆ / datum: 27. 11. 2017. 09:49

I ove se godine naša škola uključila u pješačenje do Vukovara koje je, povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, već 14 godinu zaredom organizirala UHDDR iz Osijeka, a devetu godinu pridružuju im se i učenici. Pješačilo se u noći sa 17. na 18. studenoga od Zelenog polja u Osijeku do bolnice u Vukovaru, gdje su se hodači pridružili koloni sjećanja do groblja. Ukupno dvadesetak učenika naše škole u pratnji troje profesora, Ozana Vignjević, Tamara Kapraljević i Atila Lukić, priključilo se do sada najvećoj koloni od 400 učenika.


[OPŠIRNIJE]Obilježili smo 16. studenoga - Međunarodni dan tolerancije
Gordana Popović / datum: 22. 11. 2017. 13:27

Za one tolerantne spram različitih ovo je dan kao i svaki drugi. No, oni koji su skloni osuđivati različite od sebe, Međunarodni dan tolerancije dan je kada bi se trebali zamisliti nad svojim mislima i djelima. Jesmo li tolerantni?

Ove smo godine Međunarodni dan tolerancije – 16. studenoga odlučili obilježiti radionicama „Biti volonter“ u suradnji s Volonterskim centrom Osijek i njihovim predstavnicama Mirtom Kovačević i Adrijanom  Černić.

Glavni je cilj bio podići razinu informiranosti svih učenika prvih razreda naše škole o mogućnostima i izborima koji im se nude u današnjem svijetu te ih zainteresirati za uključivanje u volontiranje kao oblik izrazito konstruktivnog provođenja slobodnog vremena i razvijanja građanskih vrijednosti.


[OPŠIRNIJE]Stručna ekskurzija učenika 3.E i 4.E razreda u cementaru Našice
Igor Prašnikar / datum: 2. 11. 2017. 08:50

Ekolozi naše škole, učenici 3.E i 4.E pod vodstvom profesora Zorice Majić i Igora Prašnikara, su dana 27.10.2017. posjetili cementaru u Našicama. Put u Našice je organiziran već šesti put, što je postala tradicija naše škole. Zašto baš cementara u Našicama? Odgovor se nameće sam po sebi, jer je cementara jedan od najvećih industrijskih zagađivača, odnosno emitera ugljičnog dioksida. Svi znamo štetan utjecaj tog stakleničkog plina, koji je neizbježan produkt reakcija pri proizvodnji cementa što nam može poslužiti kao izvrstan  materijal za rad, učenje i istraživanje.


[OPŠIRNIJE]ABECEDA informiranja mladih
Administrator / datum: 23. 10. 2017. 21:53

PRONI Centar za socijalno podučavanje početkom rujna započeo je s provedbom projekta “ABECEDA informiranja mladih”. Cilj projekta je definirati modele informiranja mladih na području grada Osijeka. Ciljana skupina su mladi od 15 do 30 godina, ali i donositelji odluka u gradu Osijeku.

U tijeku je istraživanje o razini i potrebama informiranosti mladih koje provodimo putem anketnog upitnika.Želimo doći do što većeg broja mladih osoba i čuti njihova mišljenja - na koji način su trenutno informirani, na koji način žele biti informirani, kojem izvoru informacija najviše vjeruju i sl.  Puno bi nam značilo ukoliko biste ispunili ovaj upitnik.

Upitnik je dostupan na linku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeBAHvDvcBYDfJdfKtgNVUhR6L19rkOj5A_H1bOS4AewQOqcw/viewform 


[OPŠIRNIJE]Volonterski klub u Kopačkom ritu
Jasna Sudarić / datum: 20. 10. 2017. 10:19

Učenici volonteri u okviru Volonterskoga kluba Škole u petak 13. listopada 2017. priključili su se volonterskoj akciji koju je organizirao Park prirode Kopački rit, a u suradnji s Volonterskim centrom Osijek. Naši odvažni i vrijedni volonteri sudjelovali su u uređivanju edukativne staze Stari Brijest prikupljanjem otpada, prenošenjem info-ploča, micanjem grana s puta i ostalim potrebnim aktivnostima.


[OPŠIRNIJE]Vrijedni volonteri u projektu „72 sata bez kompromisa“
Gordana Popović / datum: 18. 10. 2017. 20:37

„72 sata bez kompromisa“ međunarodni je volonterski projekt koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Projekt je osmišljen i pokrenut u Njemačkoj 1995. godine kada je nekoliko mladih odlučilo pronaći način kako potaknuti vršnjake na volontiranje i beskompromisno, bezuvjetno davanje drugima, posebice onima na marginama društva, diskriminiranima, siromašnima i potrebitima.


[OPŠIRNIJE]U Ruđerici obilježen Dan zahvalnosti za plodove zemlje
Sandra Valić / datum: 15. 10. 2017. 21:29

Uz glazbu, ples, dobro raspoloženje i obilje hrane u Ruđerici je 12. listopada 2017. obilježen Dan zahvalnosti za plodove zemlje. Profesorice prehrambenih predmeta Tatjana Varga i Dragana Viljanac te vjeroučitelji Igor Grubišić i Dora Trajber i knjižničarka Snježana Šulentić inicirali su i s učenicima pripremili svečan program.

 


[OPŠIRNIJE]Jesenska škola kemije
MAJA STARČEVIĆ / datum: 15. 10. 2017. 20:59

U Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića u Osijeku od 2. do 4. listopada 2017. godine uz potporu Županije i udruge „Biti bolji“ te uz medijsku podršku časopisa „Poduzetnik“ održana je Jesenska škola kemije pod vodstvom doc. dr. sc. Tomislava Portade.


[OPŠIRNIJE]Predavanje CISOK-a
Sandra Valić / datum: 2. 10. 2017. 11:28

Dana 28. rujna 2017. u našoj je školi održano predavanje pod nazivom "Informiranje o mogućnostima visokog obrazovanja''. Vodio ga je mag. psych. Danijel Mišura za sve učenike četvrtih razreda koji su bili podijeljeni u tri skupine.
Većina je učenika zainteresirana za nastavak školovanja pa je pažnja uglavnom bila na tome – što se najviše upisuje i što se najviše traži u Hrvatskoj, ali i na pisanje životopisa i molbi za posao.


[OPŠIRNIJE]Vremenik pisanih provjera znanja za prvo polugodište
Administrator / datum: 1. 10. 2017. 18:11

Pod poveznicom OPŠIRNIJE nalazi se raspored pisanih provjera znanja  za prvo plugodište.


[OPŠIRNIJE]Dan bez automobila
Gordana Popović / datum: 28. 9. 2017. 22:07

Osijek je 22. rujna 2017. bio pravi biciklistički grad kada je održana tradicionalna biciklijada koju su u sklopu akcije Dan bez automobila, a povodom Europskog tjedna mobilnosti, organizirali Grad Osijek i Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje.
Biciklisti su odvozili kružnu vožnju po gradu u trajanju od oko sat vremena i time dali podršku najvećem događaju posvećenom urbanom prometu.
Cilj je bio da ih sugrađani, pogotovo oni u automobilima, zapaze i razmisle o mogućnosti bicikliranja.


[OPŠIRNIJE]Kalendar polaganja ispita državne mature u školskoj godini 2017./2018.
Administrator / datum: 13. 9. 2017. 16:50

Kalendar polaganja ispita državne mature u školskoj godini 2017./2018. može se preuzeti pod "OPŠIRNIJE".


[OPŠIRNIJE]e-Dnevnik
Administrator / datum: 11. 9. 2017. 21:53

Od ove školske godine koristimo e-Dnevnik u svim razredima. To je web aplikacija kojoj mogu pristupiti roditelji i učenici na svakom računalu koje ima pristup internetu. Učenici pristupaju putem svog elektroničkog identitieta ime.prezime@skole.hr (Carnet).
 Putem ove aplikacije roditelju je omogućen uvid u osobne podatke, ocjene, izostanke, bilješke, planirani raspored pisanih zadaća i ostale podatke o djetetu koje su predmetni nastavnici i razrednik unijeli u e-Dnevnik. (Podaci su prikazani s vremenskim odmakom od 48 sati iz pedagoških razloga.)

Uvid u podatke djeteta moguć je pod uvjetom da je razrenik u e-Dnevniku ispravno evidentirao dodatne podatke o roditeljima. Aplikacija e-Dnevnik za roditelje i učenike dostupna je na adresi https://ocjene.skole.hr. U sustav se roditelji mogu prijaviti i putem sustava e-Građani. Ukoliko želite koristiti e-Dnevnik za roditelje, više informacija kako postati e-Građanin potražite na stranici https://www.gov.hr/e-gradjani/kako-postati-e-gradjanin/1553.


[OPŠIRNIJE]Raspored za a i b tjedan - novo
Administrator / datum: 9. 9. 2017. 16:19

Raspored za  a i b tjedan može se od sada pogledati na web stranici https://tehnickaosijek.edupage.org/timetable


[OPŠIRNIJE]Popis udžbenika
Administrator / datum: 5. 7. 2017. 09:46

Pod poveznicom OPŠIRNIJE može se preuzeti popis udžbenika za odabrani razred.


[OPŠIRNIJE]Obavijest o nastavku školovanja za višu razinu kvalifikacija
Administrator / datum: 14. 6. 2017. 15:14

Obavijest o nastavku školovanja za višu razinu kvalifikacija  učenika koji su završili obrazovni program u trajanju od tri godine za školsku godinu 2017./2018.

Programi obrazovanja su :
1. Prehrambeni tehničar
2. Grafički urednik dizajner

 


[OPŠIRNIJE]Igrifikacija u nastavi Hrvatskoga jezika i povijesti
Jasna Sudarić / datum: 13. 6. 2017. 09:29

Prigodom Dana otvorenih vrata 30. svibnja 2017., osim širokoga spektra atraktivnih radionica u prostorijama naše škole, osnovnoškolski učenici, i svi ostali koji su nam se pridružili, mogli su uživati u kreativnom pristupu u korelacijskoj nastavi povijesti i hrvatskoga jezika, a koju su demonstrirale prof. Povijesti Ozana Vignjević i prof. Hrvatskoga jezika Jasna Sudarić. Profesorice su predstavile zanimljivu i korisnu radionicu pod nazivom „Igrifikacija u nastavi“ igrajući se IKT- alatima te učenicima osvježile  ona manje privlačna područja znanja iz povijesti i književnosti.


[OPŠIRNIJE]Svečani prijem učenika i njihovih mentora
Sandra Valić / datum: 1. 6. 2017. 08:44

I ove se školske godine dio naših učenika posebno istaknuo svojim uspjehom te zasluženo natjecao na županijskim i državnim natjecanjima. Puno je truda i ljubavi uloženo u njihov uspjeh, kako samih učenika, tako i njihovih mentora.

U čast tim, najboljim, učenicima i njihovim mentorima u školskoj je knjižnici 30. svibnja 2017. održan svečani prijem te je svaki učenik za uspomenu dobio knjigu Brune Šimleše Ljubavologija.

Ponosimo se našim učenicima i njihovim mentorima i želimo im puno zadovoljstva i uspjeha i nadalje!

Donosimo popis svih učenika i njihovih mentora.


[OPŠIRNIJE]Raznolikost je začin života
Gordana Popović / datum: 30. 5. 2017. 10:27

U subotu, 20. svibnja 2017. u Gornjogradskoj gimnaziji na Trgu sv. Katarine u Zagrebu održana je državna smotra iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja Projekt građanin u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

Sudjelovale su osnovne i srednje škole iz cijele Hrvatske koje su bile pozvane nakon održanih županijskih smotri pa je tako i naša škola uspješno predstavila svoj projekt. Poslije prigodnog programa otvaranja učenici su pristupili predstavljanju svojih projekata pred prosudbenim povjerenstvima. Prikaz i obrana projekta naše škole bila je u Gimnaziji Tituša Brezovačkog.

Ovogodišnji projekt Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića iz Osijeka pod imenom Raznolikost je začin života predstavili su učenici koji su cijelu godinu sudjelovali i radili na ostvarenju planiranih aktivnosti, a to su: Ivana Bošnjak (3. kz), Ana Bistrović i Jozo Nogalo (3. p) te Marija Šperanda (4. p).


[OPŠIRNIJE]"Živa knjižnica" u Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri
Gordana Popović / datum: 29. 5. 2017. 19:04

Dana 16. svibnja 2017. godine u okviru sporazumne suradnje naše škole i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Regionalnog ureda Osijek te Centra za informiranje i savjetovanje u karijeri Osijek (CISOK) održana je aktivnost naziva "Živa knjižnica" na kojoj su predstavnici učenika svakog programa naše škole informirali zainteresirane osmaše o upisima u prvi razred.

Dobro pripremljeni, predstavili su prirodoslovnu gimnaziju, prehrambene i ekološke tehničare, grafičke urednike dizajnere i kozmetičare koje upisujemo u sljedeću 2017./2018. godinu. Odgovarali su i na najrazličitija pitanja svojih budućih kolega te su ostvarili cilj organiziranja takvog susreta, a to je: Odluka o upisu u srednju školu! Uz pomoć koordinatora za suradnju s CISOK-om pedagoginje Gordane Popović nadamo se i daljnjoj suradnji u svrhu promidžbe Škole.

                                                                                              Gordana Popović, prof.


[OPŠIRNIJE]Hrvatska volontira! Dobro je za tebe, dobro je za druge! Zavolontiraj se!
Administrator / datum: 29. 5. 2017. 18:53

U okviru manifestacije Hrvatska volontira pomogli smo Udruzi oboljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa - ColonOs i na taj način dali svoj doprinos u realizaciji ove manifestacije.

Učenici 3. a razreda u pratnji razrednice Ozane Vignjević, prof. i pedagodinje Gordane Popović, prof. informirali su građane o upalnim bolestima crijeva, prošetali gradom, podijelili letke te razgovarali sa sugrađanima. Volontiranje donosi dobro svakom volonteru i zajednici u kojoj živi.

Volontiranje = pokretačka snaga zajednice!


[OPŠIRNIJE]Simulirana sjednica Sabora 15.5.2017.
Jasna Sudarić / datum: 25. 5. 2017. 09:02

"Budite bolji od nas!"

potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Vrdoljak

"Već jesmo!"

   (naša replika)

U ponedjeljak 15. svibnja 2017. sudjelovali smo na  5. simuliranoj sjednici za učenike srednjih škola Republike Hrvatske s temom rasprave: Zakon o mirenju, a koja se održala u Hrvatskome saboru u Zagrebu.

„Ova je sjednica sadržajno najzahtjevniji i najkompleksniji projekt Službe za građane, a organizacijski se ostvaruje u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Projekt je, kao sastavni dio kurikuluma Građanskog odgoja i obrazovanja, usmjeren na podizanje razine znanja o najvišem predstavničkom i zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske te razumijevanju njegove uloge u svakodnevnom životu građana.“


[OPŠIRNIJE]Učenica Dora Rebeka Divković: Dio sam generacije koja želi promjene
Administrator / datum: 19. 5. 2017. 15:22

Dora Rebeka Divković učenica je 3. razreda Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića u Osijeku. Pred nadolazeće lokalne izbore s vama dijelimo tekst koji je napisala u okviru seminara iz sociologije – Politička participacija žena u Republici Hrvatskoj. Dorin seminarski rad pročitajte u nastavku.Tekst i slika preuzeti sa
http://www.voxfeminae.net/feministyle/item/11603-ucenica-dora-rebeka-divkovic-dio-sam-generacije-koja-zeli-promjene


[OPŠIRNIJE]Učenici Ruđerice uspješni na Klokanu
Sandra Valić / datum: 16. 5. 2017. 12:37

Međunarodno natjecanje iz matematike Klokan bez granica 2017. održano je 23. ožujka 2017. godine.

Nedavno smo dobili rezultate te saznali da su među 10 % najbolje plasiranih učenika iz cijele Hrvatske i naši učenici.

U kategoriji Junior to su Lucija Tolj iz 2. a (mentorica Mirjana Matić, prof.), Matej Balta iz 3. b (mentorica Rebeka Konjarik Bošnjak, prof.), Mateo Cicvarić iz 3. a (mentorica Rebeka Konjarik Bošnjak, prof.), a u kategoriji Student posebno uspješan bio je Matija Videković iz 4. a (mentorica Mirjana Matić, prof.) koji je 8. u državi u svojoj kategoriji.

Čestitamo našim učenicima i njihovim mentoricama!


[OPŠIRNIJE]Volonterski klub – posjet Azilu za pse
Jasna Sudarić / datum: 11. 5. 2017. 18:07

Ideja da se i ove školske godine posjeti Azil za pse razveselila je naše učenike prvih razreda.
Veliki broj učenika prvih razreda, koji su se uključili u Volonterski klub u organizaciji prof. Sudarić, oduševili su se kada su čuli da se ponovno organizira posjet ovim napuštenim i napaćenim četveronožnim bićima. Kako bismo razvijali svijest o odgovornosti prema životinjama i humanom postupanju s njima, slobodno vrijeme proveli smo u njihovom društvu u četvrtak nakon nastave (4.svibnja), a u subotu prije podne (6.svibnja), pridružila nam se nekolicina učenika i iz trećih razreda s prof. Vignjević.


[OPŠIRNIJE]Sa županijske smotre Projekta građanin
Sandra Valić / datum: 13. 4. 2017. 21:24

Ovogodišnja županijska smotra Projekta građanin u okviru Građanskog odgoja održana je 1. travnja 2017. u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara. Ponosimo se našim učenicima koji su i ove godine pod mentorstvom naše pedagoginje Gordane Popović vrijedno pripremali svoj projekt te ga predstavili na ovoj smotri.

Od početka školske godine 2016./2017. Ruđerica je uključena u projekt Nansen dijalog centra iz Osijeka koji se zove Osijek - grad susreta kultura, a u našoj školi provode ga pedagoginja Gordana Popović i prof. Sandra Valić. Budući da ove školske godine većina učenika uključenih u Projekt građanin pohađa smjer Prehrambeni tehničar, odlučili smo da će, u sklopu projekta Osijek - grad susreta kultura, obraditi temu gastronomski identitet multikulturnog grada. Ponukani pitanjem kako biti tolerantniji u multikulturalnoj sredini učenici su proučavali gastronomske običaje i kuharske recepte različitih etničkih zajednica grada Osijeka te su svom projektu dali naslov Raznolikost je začin života.


[OPŠIRNIJE]Predavanje o sigurnosti i zaštiti djece na internetu
Sandra Valić / datum: 29. 3. 2017. 09:02

Za učenike svih prvih razreda naše škole 21. ožujka 2017. održano je predavanje o sigurnosti i zaštite djece na internetu. Predavač je bio glavni policijski inspektor g. Darko Čorković koji nam je objasnio što se sve može dogoditi ako dijete ne pazi što piše i objavljuje na internetu.

Razgovarali smo o najpoznatijoj društvenoj mreži Facebook. Da biste imali pristup toj stranici morate biti stariji od 18 godina, a djeca često upisuju lažan broj godina samo da bi otvorili profil te objavljuju kojekakve fotografije i neprimjerene komentare, što znači da mogu biti prijavljeni zbog toga. Negativne strane Facebooka: 1.) lak i jednostavan pristup, 2.) neograničeno vrijeme, 3.) nekontroliran sadržaj, 4.) lažni profili i identiteti, 5.) velik broj korisnika i 7.) informacijska nesigurnost.


[OPŠIRNIJE]Predstavljanje Projekta građanin u Nansen dijalog centru
Sandra Valić / datum: 2. 3. 2017. 09:14

Već treću godinu zaredom naša škola surađuje s Nansen dijalog centrom, nevladinom organizacijom čija je misija socijalna rekonstrukcija poslijeratnih i multietničkih zajednica.
Od početka školske godine 2016./2017. Ruđerica je uključena u projekt Nansen centra koji se zove Osijek - grad susreta kultura, a u našoj školi provode ga pedagoginja Gordana Popović i prof. Sandra Valić.
U sklopu Građanskog odgoja pedagoginja godinama priprema i vodi učenike kroz izvannastavnu aktivnost Projekt građanin i dosad su obradili teme: Mladi i „alkohol zabave“ u našem gradu, Najnovije prijetnje mladima - brinemo li dovoljno za svoje zdravlje, Mediji - kreatori naše stvarnosti, Uvođenje građanskog odgoja - poziv na stvaralačku avanturu, Uoči, reagiraj i promijeni svoje ekološke navike, Nasilne teen veze su bezveze  te Zdrava prehrana je in.
Budući da ove školske godine većina učenika uključenih u Projekt građanin pohađa smjer Prehrambeni tehničar, odlučili smo da će, u sklopu projekta Osijek - grad susreta kultura, obraditi temu gastronomski identitet multikulturnog grada.


[OPŠIRNIJE]Natjecanje učenika u disciplini Nutri-vita 2017.
Administrator / datum: 7. 2. 2017. 19:06

U  petak, 3.02. 2017. održano je natjecanje učenika i učenica  u Obrazovnom sektoru poljoprivreda, prehrana i veterina. Disciplina: Nutri-vita za zanimanja prehrambeni tehničar i tehničar nutricionist. Tema ovogodišnjeg natjecanja je nutritivna vrijednost hrane - žitarice, mlinski i pekarski proizvodi. Natjecanje se sastojalo od teoretskog i praktičnog dijela tehnologije brašna i pekarskih proizvoda, a najbolji je rezultat  ostvarila učenica Sara Banjac iz 4p. Učenicu je pripremala mentorica dipl.ing. prehrambene tehnologije Dragana Viljanac.


[OPŠIRNIJE]Dobre navike protiv loših navika
Gordana Popović / datum: 26. 11. 2016. 16:08

Izviđački klub Javor nezaobilazno je mjesto najrazličitijih aktivnosti, ali i kulturno-zabavnog i društvenog okupljanja djece i mladih našega grada i okolice. U Mjesecu borbe protiv ovisnosti i raka zajedno s Gradskom ligom protiv raka Osijek promoviraju zdrav način života i podižu svijest svih sugrađana o važnosti prevencije zdravlja.


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije
Gordana Popović / datum: 21. 11. 2016. 20:20

Međunarodni dan tolerancije, koji se obilježava 16. studenoga, u našoj je školi obilježen prigodnom pedagoškom radionicom „Edukacija za toleranciju“ koju je vodila pedagoginja Gordana Popović u 3. p razredu za vrijeme sata SRZ-a.

U opuštenoj i prijateljskoj atmosferi učenici su sudjelovali u dvije igre, "Asocijacija" i " S kim bih sjedio u klupi", kroz koje su mogli osvijestiti vlastite procese donošenja odluka vezane za određene kategorije mladih. Isto tako, kroz osobne asocijacije na pojedine grupe, imali su mogućnost suočiti se s vlastitim predrasudama i stereotipima.


[OPŠIRNIJE]Živim život bez nasilja
Gordana Popović / datum: 12. 11. 2016. 20:08

Policijski službenici Policijske uprave Osječko-baranjske provode niz preventivnih aktivnosti vezano za sve oblike nasilja s ciljem senzibiliziranja javnosti za problematiku obiteljskog nasilja, nasilja nad ženama, nasilja u adolescentskim vezama među djecom i mladima, poticanje prijavljivanja nasilja i davanje informacija o mogućnostima koje stoje na raspolaganju mladima unutar različitih institucija.


[OPŠIRNIJE]Čokoladama protiv siromaštva
Jasna Sudarić / datum: 26. 10. 2016. 10:57

– obilježavanje Svjetskoga dana borbe protiv siromaštva u našemu gradu

U humanitarnu akciju Svjetski dan borbe protiv siromaštva, koji je obilježen 17. listopada 2016. na Trgu Ante Starčevića u Osijeku, našu je školu uključila prof. Jasna Sudarić kako bi razveselila, barem malo, tužnu svakodnevnicu najsiromašnijih mališana našega grada .

„Budući da su se učenici prvih razreda na satu Hrvatskoga jezika susreli s Cesarićevom socijalnom pjesmom Vagonaši koja je kod njih pobudila osjećaje razumijevanja, suosjećanja, rezignacije i bijesa, pa čak nelagode i posramljenosti, iznenadila me njihova empatija te potaknula na organiziranje humanitarne akcije u našoj školi. Slučajno (poznato je da nema slučajnosti) dan poslije gledala sam emisiju „Otvoreno“ u kojoj je gostovala upravo predstavnica Udruge „Rijeka ljubavi“ iz Osijeka te navela zastrašujuće brojke naših gladnih sugrađana te se za pomoć obratila svim građanima Hrvatske. Najtužniji podatak odnosio se na naše siromašne mališane kojih je preko tisuću. Stoga, odlučili smo prikupiti čokolade te razveseliti barem nekolicinu naših najmlađih građana. Prošli  tjedan prvi razredi počeli su prikupljati čokolade, a zatim su se u ovu akciju uključile i ostale profesorice Hrvatskoga jezika (Z. Nestorović, S. Valić, S. Mršo) koje su također motivirale svoje učenike (2.P, 3.A, 3.B, 3.E, 3.P, 4.A, 4.E). “ rekla je prof. J. Sudarić.


[OPŠIRNIJE]Nastup učenika u HNK povodom 25 godina vjeronauka u hrvatskim školama
Igor Grubišić / datum: 17. 10. 2016. 11:24

13. listopada 2016. u zagrebačkom HNK od 18 sati održana je svečana Akademija povodom 25 godina vjeronauka u hrvatskim školama. HNK bio je pun osoba iz hrvatskog kulturnog, političkog i crkvenog miljea, a među njima bili su predstavnici predsjednice, budućeg premijera, sadašnji i bivši ministri obrazovanja te članovi HBK. Akademija se sastojala od niza solističkih i skupnih izvedbi, a među izvođačima našla se i skupina Slavonaca, točnije Osječana.


[OPŠIRNIJE]Erasmus+ Youth Exchange Lithuania
Administrator / datum: 24. 5. 2016. 21:09

Od 12. do 15. svibnja nastavnik Atila Lukić i učenica Mirta Tonc sudjelovali su na pripremnom sastanku (APV- Advanced Planning Visit) Erasmus+ projekta Forced2Run u Vilniusu (Litva). Projekt je dizajniran kao platforma za neformanlno obrazovanje mladih u području migracija za sudionike/ce iz Litve, Njemačke, Grčke, Cipra, Poljske i Hrvatske. Na pripremnom sastanku su dogovorene aktivnosti, ciljevi i zadaće za sve sudionike edukacije.

Tako će od 14. do 24. lipnja grupa učenika/ca naše škole (Ena Buljubašić, Antonio Kovačević, Kristina Sabljić, Ivan Šimić, Mirta Tonc) sudjelovati u edukaciji o migracijama na području EU. Na edukaciji će sudionici imati priliku upoznati temeljne okvire neformalnog učenja (demokracija odlučivanja, participatorno učenje, samostalnost u radu, iskustveno učenje i najbitnije igra) te razviti znanja i kompetencije u području ljudskih prava, migracija, izbjeglištva, izgradnje demokracije i izgradnje mira.


[OPŠIRNIJE]Ruđerica proslavila 60. rođendan
Sandra Valić / datum: 10. 5. 2016. 21:21

Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića iz Osijeka mjesec travanj bio je ispunjen važnim događajima. Naime, krajem mjeseca travnja zaključen je projekt Inovativna škola za zelenu budućnost, koji je od svibnja 2015. Škola provodila u suradnji sa školom partnerom Tehničkom škole Nikole Tesle iz Vukovara. Ruđerica, kako Školu zovu u Osijeku i okolici, često je domaćin i organizator raznih natjecanja za učenike i stručnih seminara za nastavnike pa je u Školi 14. i 15. travnja 2016. održana državna razina natjecanja za učenike koji se školuju za zanimanje ekološki tehničar. Kruna svega svakako je svečano obilježavanje 60. obljetnice osnutka Škole održano 28. travnja 2016.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju