preskoči na sadržaj

Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek

Login
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Priručnik za pomoćnike u nastavi za rad s djecom s teškoćama u razvoju
Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati
Oglasna ploča
vijesti
Nova web stranica škole na http://rudjerica.com/
Administrator / datum: 12. 12. 2021. 16:55

Početna - rudjerica.com

 


[OPŠIRNIJE]Popis udžbenika za prve razrede
Administrator / datum: 8. 7. 2022. 22:06

Na  poveznici OPŠIRNIJE nalazi se popis udžbenika za prve razrede.


[OPŠIRNIJE]Popis udžbenika za treće i četvrte razrede
Administrator / datum: 8. 7. 2022. 22:34

Na  poveznici OPŠIRNIJE nalazi se popis udžbenika za treće i četvrte razrede.


[OPŠIRNIJE]Popis udžbenika za druge razrede
Administrator / datum: 8. 7. 2022. 22:30

Na  poveznici OPŠIRNIJE nalazi se popis udžbenika za druge razrede.


[OPŠIRNIJE]Održano Međužupanijsko stručno vijeće nastavnika biologije
Sandra Valić / datum: 5. 7. 2022. 13:50

Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića bila je domaćin Međužupanijskog stručnog vijeća nastavnika biologije, održanog 1. srpnja 2022. godine. Vijeće je održano uz podršku i sudjelovanje više savjetnice za prirodu i biologiju Marine Ništ, prof., a nazočilo mu je 40 nastavnika.


[OPŠIRNIJE]Predstavljanje projekta projekta „Zajedno u duhu – zajedno u sportu“
Sandra Valić / datum: 5. 7. 2022. 13:39

Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića vodeći je partner projekta  „Zajedno u duhu – zajedno u sportu“, koji se od 13. svibnja do 30. studenoga 2022. provodi u suradnji sa školom partnerom Katoličkim školskim centrom „Sveti Pavao“ Zenica. Ovaj projekt dio je Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a provodi ga Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, s ciljem pružanja potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini.


[OPŠIRNIJE]Grad Osijek nagradio najbolje osječke maturante
Sandra Valić / datum: 2. 7. 2022. 13:48

Čestitamo našim dragim maturanticama Emi, Sari i Luciji, koje je Grad Osijek nagradio plaćenim pohađanjem autoškole!
Naime, 50 najboljih osječkih maturanata Grad Osijek odlučio je nagraditi plaćenim pohađanjem autoškole za upravljanje vozilima B kategorije.


[OPŠIRNIJE]Svečana podjela svjedodžbi
Sandra Valić / datum: 28. 6. 2022. 17:52

Malo što tijekom srednjoškolskog obrazovanja učenika toliko je posebno i svečano kao sam završetak obrazovanja, odnosno svečana podjela završnih svjedodžbi, koju smo za naše  maturante upriličili u ponedjeljak, 21. lipnja 2022. godine.
Ovu svečanost pjesmom su uveličale maturantice Lucija Krišto, Elvira Horvat i Sara Petrović, inače članice školskog zbora, koje su otpjevale himne Lijepa naša i Gaudeamus te pjesmu Blagoslov, pod mentorstvom i uz pratnju prof. Igora Grubišića.
Voditeljica programa bila je Đurđica Nedeljković, koja se maturantima i svima okupljenima obratila s nekoliko prigodnih riječi i najavila ravnateljicu Nadu Pitinac.


[OPŠIRNIJE]I nešto za kraj…
Dragana Viljanac Tatjana Varga / datum: 23. 6. 2022. 13:19

Učenici 2. n razreda, tijekom nadoknade sati iz predmeta Praktična nastava, pripremili su borove iglice sa šećerom u staklenkama. Sirup će biti gotov nakon što se sastojci sjedine pod utjecajem visoke temperature, stoga nakon ljetnih vrućina, na početku sljedeće školske godine trebali bismo imati domaći, prirodni sirup za iskašljavanje. Proizvodi će biti dostupni najesen.


[OPŠIRNIJE]NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2022./2023.
Administrator / datum: 20. 6. 2022. 09:51

Temeljem članka 96. Statuta Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića, Osijek i Odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2022./23. (NN broj 57/22), Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića iz Osijeka raspisuje natječaj za upis učenika u I. razred srednje škole za 2022./23. školsku godinu ( više na poveznici OPŠIRNIJE)

Učenici koji upišu smjer kemijski tehničar kod upisa u školi trebaju izabrati i 3 sata izbornog predmeta. 

Izbor a)
Drugi strani jezik (tri sata tjedno, predmet se sluša kroz sve četiri godine)
Izbor b)
Izabrani kemijski pokusi (2 sata tjedno) i Osnove ekologije (1 sat tjedno)
Dakle, trebat će  izabrati ili opciju a)  ili  opciju b)

[OPŠIRNIJE]„Sunčano inje pjesnikinje: VESNI PARUN“
Gordana Popović / datum: 19. 6. 2022. 13:03

Povodom 100. obljetnice rođenja pjesnikinje Vesne Parun, a na temelju raspisanoga Javnoga poziva za sudjelovanje u djelu, Društvo profesora hrvatskoga jezika sastavilo je trojezični zbornik stihova „Sunčano inje pjesnikinje: VESNI PARUN“.
Javni poziv za sudjelovanje bio je upućen članicama Društva – učiteljicama, profesoricama i onima koje su „profesionalno vezane ili bile vezane za hrvatski jezik“ te su od mnoštva pristiglih radova odabrane 32 pjesme i lirske proze, među kojima je u ovaj digitalni zbornik uvrštena i pjesma naše pedagoginje Gordane Popović, prof., na čemu joj od srca čestitamo!


[OPŠIRNIJE]Županija dodijelila priznanja najuspješnijim srednjoškolcima
Sandra Valić / datum: 19. 6. 2022. 12:44

Dana 10. 6. 2022. zamjenik župana g. Josip Miletić primio je učenike srednjih škola s područja Osječko-baranjske županije koji su osvojili prva mjesta na županijskim i međužupanijskim natjecanjima tijekom ove školske godine.


[OPŠIRNIJE]OBAVIJEST O NASTAVKU OBRAZOVANJA ZA VIŠU RAZINU KVALIFIKACIJA
Administrator / datum: 15. 6. 2022. 16:07

-učenika koji su završili obrazovni program u trajanju od tri godine
     za školsku godinu 2022./2023.-
Temeljem članka 4. stavak 1. Pravilnika o uvjetima i načinima nastavka obrazovanja za višu razinu kvalifikacije (Narodne novine, broj: 8/16. i 126/21) Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića obavještava učenike koji su završili obrazovni program u trajanju od tri godine da imaju pravo u roku od dvije godine od dana završetka strukovnog programa nastaviti školovanje u statusu redovitog učenika, uz uvjet polaganja razlikovnih odnosno dopunskih ispita.


[OPŠIRNIJE]Potpisivanje ugovora projekta „Zajedno u duhu – zajedno u sportu“
Sandra Valić / datum: 11. 6. 2022. 08:54

Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića vodeći je partner projekta  „Zajedno u duhu – zajedno u sportu“, koji se do 30. 11. 2022. provodi u suradnji sa školom partnerom Katoličkim školskim centrom „Sveti Pavao“ Zenica.
U ime naše škole ravnateljica Nada Pitinac 10. 6. 2022. nazočila je svečanosti uručivanja Ugovora o financiranju u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


[OPŠIRNIJE]„Živjeti demokraciju“ – aktivnosti u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja
Sandra Valić / datum: 7. 6. 2022. 10:04

U Osijeku je 4. 6. 2022. održano Županijsko stručno vijeće za Građanski odgoj i obrazovanje u korelaciji s međupredmetnim temama, na kojem je, kao voditeljica Projekta građanin u našoj školi, sudjelovala i pedagoginja Gordana Popović.
Tom prigodom predstavljeni su udžbenici i priručnici za nastavnike, ravnatelje, učenike i roditelje, koji se nalaze na mrežnoj stranici www.living-democracy.com, a nastali su u okviru višegodišnjeg projekta Vijeća Europe „Živjeti demokraciju“. 


[OPŠIRNIJE]Mein Deutsch ist gut – ich spreche mit Mut: mit erneuerten Methoden Schueler zum Deutschlernen motivieren Kurzzeitaustausch der Schülergruppen
TAMARA KAPRALJEVIĆ / datum: 2. 6. 2022. 12:32

Ovog vikenda Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića bila je domaćin drugom dijelu aktivnosti učenjapodučavanja i osposobljavanja u sklopu Erasmus+ projekta Mein Deutsch ist gut – ich spreche mit Mut: mit erneuerten Methoden Schueler zum Deutschlernen motivieren, dok je prvi dio susreta zbog pandemije koronavirusa održan virtualno tijekom prosinca 2021. godineProjekt je započet 2019. godine između škola iz Mađarske, Slovačke, Rumunjske, Njemačke i Hrvatske, a ovim susretom projekt se nakon gotovo tri godine privodi kraju.


[OPŠIRNIJE]Projekt građanin: „Naši idoli – influenseri“
Gordana Popović / datum: 30. 5. 2022. 17:47

U subotu, 14. svibnja 2022. u Osnovnoj školi Grigora Viteza u Zagrebu održana je državna Smotra projekata iz građanskoga odgoja i obrazovanja i drugih međupredmetnih tema - Projekt građanin za školsku 2021./2022. godinu, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.
Škole iz cijele Hrvatske koje su pozvane nakon županijskih smotri, a među njima i naša škola,  dobile su priliku prosudbenom povjerenstvu predstaviti svoj godišnji rad, portfelje i dokumentacijsku mapu. Nakon uvodne riječi organizatora, učenice Lara Pastuović, Marija Ćurić, Jana Medved (1. a) i Ema Babić (4. b) uspješno su predstavile projekt „Naši idoli – influeseri“, čiji je cilj osvješćivanje mladih o vrijednostima intenzivnog praćenja objava različitih influensera


[OPŠIRNIJE]Kampanja poticanja učenika na učenje njemačkog jezika u Ruđerici
TAMARA KAPRALJEVIĆ / datum: 14. 5. 2022. 13:43

U današnje vrijeme sve je manje učenika koji se odlučuju na učenje njemačkog jezika bilo kao prvog ili drugog stranog jezika, no Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića aktivno se odupire tom trendu redovitim uključivanjem u raznovrsne projekte, s ciljem populariziranja učenja njemačkog jezika među mladima.
Osim što već treću godinu u našoj školi provodimo Erasmus+ projekt "Mein Deutsch ist gut - ich spreche mit Mut! Mit erneuerten Methoden Schüler zum Deutschlernen motivieren", kako bismo učenicima dali što više prilike da u realnim situacijama koriste njemački jezik, ovaj put vrlo rado odazvali smo se pozivu Goethe instituta da naša škola bude jedna od postaja u okviru njihove velike turneje po Hrvatskoj. 


[OPŠIRNIJE]Impresije iz Essena
Snježana Šulentić / datum: 13. 5. 2022. 10:43

 Putovanja u bilo koju zemlju ili kulturu koja se razlikuje od naše, koja ima drugačije društveno uvjetovane norme, prije svega, šire naše vidike. Puno je ljudi koji vole putovati, a ne stignu jer ih je život odnio u nekom drugom smjeru. Sanjaju o tome kako bi bilo lijepo putovati. Putovanjima se šire vidici i što se više različitih kultura upozna i jezika nauči, lakše se razumije svijet u kojem živimo.
Upravo, na takvo jedno putovanje od 2. do 6. svibnja 2022. krenula je nekolicina nastavnika i učenika iz naše škole, na Erasmus+ fizičku mobilnost osoblja u svrhu podučavanja i osposobljavanja u sklopu projekta „Mein Deutsch ist gut – ich spreche mit Mut! Mit erneuerten Methoden Schüler zum Deutschlernen motivieren“. U prijevodu ime Projekta glasi „Moj njemački je dobar – hrabro ga govorim“.


[OPŠIRNIJE]Erasmus+ projekti na Danu otvorenih vrata u „Ruđerici“
Administrator / datum: 13. 5. 2022. 10:31

Dana 3. svibnja 2022. godine Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića otvorila je vrata škole svim budućim srednjoškolcima. Organizirala je niz aktivnosti za učenike osmih razreda koji su u njima mogli sudjelovati. Jedna od zanimljivih aktivnosti koje su učenici iz projektnoga tima naše škole predstavili osmašima bili su Erasmus+ projekti „Let's Make Our Own Business“ i „Digitalised schools“, a koje koordinira prof. Jasna Sudarić. 


[OPŠIRNIJE]Ruksak pun kulture 2022.
Administrator / datum: 12. 5. 2022. 16:54

Možemo reći da ovo nije bio projekt Ruksak pun kulture, već (putna) Torba puna kulture!
Naime, jazz glazbenica, kantautorica Melita Lovričević, frontmenica jazz sastava More Love Ensemble, ali i članica brojnih glazbenih projekata, gostovala je u ponedjeljak 9. svibnja 2022. u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića u Osijeku, i to u sklopu projekta Ruksak pun kulture Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva kulture.


[OPŠIRNIJE]Forum teatar u školi
Gordana Popović / datum: 9. 5. 2022. 13:51

Nekolicina mladih koji volontiraju u PRONI Centru 28. 4. 2022. održala je za učenike 1. g i 3. b razreda predstavu prema tehnikama kazališta potlačenih. Ovu aktivnost organizirali su pedagoginja Gordana Popović, prof. i vjeroučitelj Igor Grubišić, prof. za učenike koji su predstavu gledali s velikim entuzijazmom i angažiranošću.

 


[OPŠIRNIJE]"𝐁𝐢𝐨𝐥𝐨𝐠 𝐢 𝐣𝐚"- 𝐩𝐫𝐨𝐣𝐞𝐤𝐭 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐫𝐢𝐳𝐚𝐜𝐢𝐣𝐞 𝐳𝐧𝐚𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢
ANA KRMEK / datum: 4. 5. 2022. 15:22

Prošle subote, u okviru Dana otvorenih vrata Odjela za biologiju, učenice 3. a i 3. b razreda prirodoslovne gimnazije posjetile su Odjel za biologiju te sudjelovale u aktivnosti "Lov na blago ulicama grada Osijeka", gdje su osvojile 2. mjesto. Neke od njihovih dojmova možete pročitati u nastavku teksta.


[OPŠIRNIJE]Zeleni četvrtak na osječkoj tržnici – prezentacija šparoge
Dragana Viljanac / datum: 3. 5. 2022. 22:51

Na glavnoj osječkoj tržnici 28. 4. 2022. ponovno je organiziran Zeleni četvrtak, gdje je predstavljena šparoga. Na prvi Zeleni četvrtak pozvala nas je organizatorica gospođa Ljiljana Olujić. Tom prilikom učenice 1. i 3. razreda smjera tehničar nutricionist pridonijele su prezentaciji šparoge kao vrlo zdrave i nutritivno bogate namirnice.


[OPŠIRNIJE]Grafički sajam print.21 Zagreb
Ana Karlović / datum: 2. 5. 2022. 23:40

Udruga tiskara FESPA Hrvatska pozvala je učenike grafičare na sajam grafičke opreme u Zagrebu 14. 4. 2022., čemu smo se obradovali i odazvali.
Zahvaljujemo predsjedniku udruge FESPA Dagu Knepru na toploj dobrodošlici i suradnji koju naša škola ostvaruje s Udrugom već drugu godinu zaredom u vidu stručne literature iz struke te edukacija iz područja grafike, što nam sve pomaže u svladavanju novih tehnologija. Ovoga puta pomoć FESPE bila je financijske prirode u obliku sufinanciranja puta za Zagreb, na čemu joj i ovim putem zahvaljujemo.


[OPŠIRNIJE]𝐄𝐝𝐮𝐤𝐚𝐜𝐢𝐣𝐚 𝐮 𝐬𝐤𝐥𝐨𝐩𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐣𝐞𝐤𝐭𝐚 „𝐂𝐲𝐛𝐞𝐫𝐛𝐮𝐥𝐥𝐲𝐢𝐧𝐠 𝐳𝐚𝐮𝐬𝐭𝐚𝐯𝐢𝐦𝐨 𝐢 𝐬𝐦𝐢𝐣𝐞š𝐚𝐤 𝐧𝐚 𝐥𝐢𝐜𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐯𝐢𝐦𝐨“
Administrator / datum: 2. 5. 2022. 23:28

Projekt „Cyberbullying zaustavimo i smiješak na lice stavimo“ provodi Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića u sklopu Školskog preventivnog programa za školsku godinu 2021./22.
Cilj je ovog projekta osnaživanje odgojno-obrazovnih djelatnika naše škole na području prevencije međuvršnjačkog nasilja, s posebnim naglaskom na elektroničko nasilje. Projektom je predviđeno da nastavnici, razrednici i stručni suradnici prenesu novostečena znanja učenicima i njihovim roditeljima, čime će se povećati razina prevencije međuvršnjačkog nasilja u školi i lokalnoj zajednici.


[OPŠIRNIJE]𝐒𝐯𝐞 𝐛𝐨𝐣𝐞 𝐡𝐞𝐫𝐚𝐥𝐝𝐢𝐤𝐞
OZANA VIGNJEVIĆ / datum: 27. 4. 2022. 16:43

Izložba "Sve boje heraldike" prvotno je osmišljena kao aktivnost na satima povijesti 1. razreda strukovnih razreda i 2. razreda gimnazije, jer nastavni sadržaj srednjega vijeka odgovara i vremenu nastanka prvih grbova u povijesti. Učenici su na satu povijesti trebali izraditi grb svoga razreda, prema pravilima heraldike, Kao aktivnost za domaću zadaću, učenici su trebali izraditi vlastiti grb.


[OPŠIRNIJE]SAVJETOVANJE „HOLISTIČKI PRISTUP ZDRAVLJU DJETETA – PREHRANA, REKREACIJA I SLOBODNO VRIJEME“
Gordana Popović / datum: 27. 4. 2022. 16:32

U sklopu projekta „Zdravo i fino“ Društvo Naša djeca Zabok i Savez društava Naša djeca Hrvatske, a u suradnji s Društvom „Naša djeca“ Osijek, Osječko-baranjskom županijom i Gradom Osijekom, organizirali su Savjetovanje „Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“.


[OPŠIRNIJE]Terenska nastava iz Nutricionizma
Dragana Viljanac / datum: 25. 4. 2022. 10:08

Učenice 4. kz razreda uskoro završavaju svoje obrazovanje i pred njima su nove obaveze.
U ponedjeljak, 11. 4. 2022., u okviru predmeta Nutricionizam, posjetili smo slastičarnicu „Fratelli“ u Donjem gradu, u vlasništvu Idrisa Azirija, bivšeg učenika naše škole.


[OPŠIRNIJE]Uskršnja prodaja kozmetičkih proizvoda
Sandra Valić / datum: 19. 4. 2022. 15:41

Učenice 4. kz razreda pod mentorstvom profesorica Zorice Majić i Blaženke Miškić pripremile su vrlo lijepe kozmetičke proizvode u specijaliziranom laboratoriju za kozmetologiju za uskršnju prodaju u našoj školi. U prodaji su bili balzami za usne s mirisom mente, pilinzi za tijelo s mirisom čokolade te aromaterapeutsko ulje s mirisom lavande.


[OPŠIRNIJE]Treće predavanje skupine Pravilna prehrana
Administrator / datum: 15. 4. 2022. 13:56

U petak, 8. travnja učenice 2. n razreda Brigita Ana Drmić, Lana Poturica i Lea Brčić, sa svojom mentoricom profesoricom Ankicom Milković, održale su predavanje i radionicu 2. b razredu i njihovoj razrednici profesorici Jasni Sudarić o pravilnoj prehrani, kako bi se učenici mogli educirati o važnostima pravilne prehrane. 


[OPŠIRNIJE]Završena mobilnost u našoj školi u sklopu projekta Sustainable Food Culture: from the past into the future
TAMARA KAPRALJEVIĆ / datum: 12. 4. 2022. 22:22

 

 

 

Dana 8. 4. 2022. službeno smo završili tjedan mobilnosti u kojoj je naša škola bila domaćin. Tjedan smo započeli upoznavanjem grada Osijeka, kao i jedni drugih, a zanimljive aktivnosti za upoznavanje učenika osmislila je i vodila profesorica Ozana Vignjević. Službeni dio programa otvorila je naša ravnateljica Nada Pitinac srdačnim pozdravnim riječima, nakon kojih je školski bend pod vodstvom profesora Igora Grubišića i Marijana Jovičića upriličio veseli glazbeni program koji je sve sudionike podigao na noge te smo skupa zaplesali i „šetalicu“.


[OPŠIRNIJE]Slavonske planine u učionici Ruđerice
TEA Sertić / datum: 11. 4. 2022. 13:16

Učenike 4. a i 4. b na satu Geologije posjetili su profesori s Geološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Zagreba Marijan Kovačić, Andrea Čobić i Karmen Fio.
Profesor Kovačić održao je predavanje na temu Slavonske planine. Održana je i interaktivna radionica s tri tematske točke: stijene, minerali i fosili.


[OPŠIRNIJE]𝐂𝟑 𝐚𝐤𝐭𝐢𝐯𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢 𝐮 𝐬𝐤𝐥𝐨𝐩𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐣𝐞𝐤𝐭𝐚: „𝐒𝐮𝐬𝐭𝐚𝐢𝐧𝐚𝐛𝐥𝐞 𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐞: 𝐟𝐫𝐨𝐦 𝐟𝐮𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐭𝐨 𝐩𝐚𝐬𝐭“
Sandra Valić / datum: 11. 4. 2022. 13:12

Za trajnu uspomenu na aktivnosti i druženje sudionika projekta Sustainable food culture: from the past into the future“, učenici i nastavnici, sudionici ovog Erasmus+ projekta, 6. travnja 2022. posadili su dvije magnolije u školskom dvorištu Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića.
Naša škola bila je domaćin treće po redu projektne mobilnosti, s temom Kulinarske inovacije i s posebnim naglaskom na sirovu hranu i reduciranje kuhinjskog otpada.


[OPŠIRNIJE]Osječki Ferivi polumaraton
Sandra Valić / datum: 8. 4. 2022. 13:21
U subotu, 9. 4. naš školski bend bit će dio glazbene razglednice na Osječkom Ferivi polumaratonu.
Svirat će ispred slastičarnice kod tramvajske stranice u Donjem gradu od 10.30 do 12 sati.
Dođite i vi, zabavite se uz naš bend i podržite trkače na ovoj tradicionalnoj osječkoj utrci!
Vidimo se!

[OPŠIRNIJE]Drugo predavanje skupine „Pravilna prehrana“
Administrator / datum: 8. 4. 2022. 13:14

U srijedu, 30. ožujka učenice 2. n razreda Ena Jakobović i Iris Majić te profesorica Ankica Milković održale su, u sklopu aktivnosti skupine „Pravilna prehrana“,  predavanje na temu „Hrana koja utječe na ljepotu kože“ za učenice 1. kz razreda.


[OPŠIRNIJE]Erasmus u Ruđerici
TAMARA KAPRALJEVIĆ / datum: 4. 4. 2022. 16:31

Od 4. do 8. travnja 2022.Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića domaćin je učenicima i nastavnicima iz Francuske, Poljske, Španjolske i Portugala u sklopu Erasmus projekta KA229, školska partnerstva, pod nazivom „Sustainable food culture: from the past into the future“.
Tema projektnih aktivnosti koje će se provoditi u našoj školi: Kulinarske inovacije (Culinary Inovations).


[OPŠIRNIJE]Drveće prijateljstva
LJILJANA VIDOVIĆ / datum: 4. 4. 2022. 11:25

Na inicijativu Gabrijele Poslon, profesorice iz Doma učenika Ugostiteljsko-turističke škole,  30. 3. 2022. posadili smo drveće prijateljstva. Kako? Vrlo jednostavno – brz dogovor, još brža realizacija, a održivo i korisno za buduće naraštaje. Učenici Ugostiteljskog doma i zadrugari Ruđerice iz sekcije Održivi razvoj podružili su se i posadili tri mlade tise, poklon kolegice Poslon. 


[OPŠIRNIJE]Lektira u stripu
Jasna Sudarić Sandra Valić / datum: 4. 4. 2022. 11:04

U okviru nastavnih sati lektire učenici imaju mogućnost iskazati svoju kreativnost na najraznolikije načine. Želeći potaknuti učenike na stvaralački rad, motivirale smo učenike drugih razreda da nakon pročitanih lektira Crni mačak Edgara Allana Poea i Sofoklove tragedije Antigona izrade strip.
Budući da Erasmus+ projektom Digitalised schools potičemo digitalne kompetencije u nastavi Hrvatskoga jezika, veći dio učenika odvažio se izraditi strip pomoću digitalnih alata.


[OPŠIRNIJE]Radionica o volontiranju
Gordana Popović / datum: 24. 3. 2022. 14:30

DKolektiv – organizacija za društveni razvoj, Volonterski centar Osijek i naša škola surađuju na različitim projektima i aktivnostima. Jedna je od njih i edukacija učenika na interaktivan i zanimljiv način koja će potaknuti mlade na uključivanje u volontiranje.
 


[OPŠIRNIJE]Prva konferencija u okviru projekta „Mladi za grad“
Gordana Popović / datum: 21. 3. 2022. 17:41

Projektom „Mladi za grad“ započeo je proces pripreme i izrade nacrta Programa za mlade grada Osijeka 2022.-2025., u kojemu mladi našega grada imaju mogućnost aktivno sudjelovati u iskazivanju svojih potreba, viziji kvalitetnog života i predlagati mjere za provedbu aktivnosti koje doprinose istome.


[OPŠIRNIJE]Suradnja s Info-centrom za mlade Osijek – naši učenici na radionici o samopouzdanju
Gordana Popović / datum: 17. 3. 2022. 13:24

U četvrtak, 10. ožujka u prostorijama PRONI centra u Osijeku održana je radionica „Kako razvijati samopouzdanje i pozitivnu sliku o sebi“ u organizaciji Info-centra za mlade. Na njoj su bili učenici 1. a razreda koji sudjeluju na ovogodišnjem Projektu građanin u našoj školi Lara Pastuović, Jana Medved, Marija Ćurić i Patrik Bogatirov s mentoricom pedagoginjom Gordanom Popović, prof. 


[OPŠIRNIJE]O utjecaju hrane na ljepotu kože
Administrator / datum: 12. 3. 2022. 13:18

U srijedu, 9. 3., u sklopu izvannastavne aktivnosti „Pravilna prehrana“, učenice 2. n razreda Ena Jakobović i Jelena Gašparović te nastavnica Ankica Milković učenicama 4. kz razreda na Satu razrednika predstavile su temu „Koja hrana utječe na ljepotu kože“.


[OPŠIRNIJE]Radionica „Simbioza“ – pet proizvoda, dva tima, jedan razred
Dragana Viljanac Tatjana Varga / datum: 8. 3. 2022. 09:05

Suradnjom kolegica iz aktiva prehrane i tehničke službe, nastavnice T. Varga i D. Viljanac s učenicima 2. n razreda uspješno su proizvele voćne kože, čips od jabuka, kašasti sok, pekmez i bioenzim.
Učenici 2. n su na predmetu Praktična nastava obradili temu „Sušenje“ te proizveli čips od jabuka i voćne kože od jabuka, aronije i šumskog voća. Proizvodi dobiveni sušenjem ne sadrže dodani šećer i konzervans. Od ostataka smjese pripremili su pekmez i kašasti sok, a kore i ljuske iskoristili su za proizvodnju bioenzima.


[OPŠIRNIJE]Dan bez duhanskog dima 2022. – Hrvatski dan nepušenja
Gordana Popović / datum: 7. 3. 2022. 16:20

U sklopu provođenja Školskog preventivnog programa, prevencije pušenja, obilježili smo 2. ožujka 2022. – Hrvatski dan bez duhanskog dima.
Dan bez duhanskog dima obilježavamo na prvi dan korizme, Pepelnicu, budući da tada većina nas razmišlja o odricanju od nečega u čemu uživamo tijekom godine. To je prilika da pušači razmisle o svojoj ovisnosti te da ih nepušači podrže u odricanju od cigareta za vrijeme korizme, kako bi nakon toga zauvijek prestali pušiti.


[OPŠIRNIJE]𝐍𝐨𝐯𝐢 𝐄𝐫𝐚𝐬𝐦𝐮𝐬+ 𝐲𝐨𝐮𝐭𝐡 𝐩𝐫𝐨𝐣𝐞𝐤𝐭 - 𝐒𝐄𝐃𝐔𝐂𝐀
OZANA VIGNJEVIĆ / datum: 6. 3. 2022. 20:42
Početkom ove godine naša škola započela je s radom na novom Erasmus+ youth projektu pod nazivom:"Sex education as the best weapon against gender violence" (SEDUCA)
Partneri projekta su Green Elephant iz Poljske, Fundación Más Vida iz Španjolske, i Sveučiliše Aristotelio Panepistimio Thessalonikis iz Grčke, a osnivač projekta je udruga Innodxt iz Španjolske.
Projektom koordinira na nivou škole profesor Atila Lukić. 

[OPŠIRNIJE]Radionica „MOJ ZDRAVI TANJUR“ u OŠ Tenja Područna škola Silaš
Dragana Viljanac / datum: 6. 3. 2022. 20:30

Kao što je poznato, za pravilan rast i razvoj djece u ranoj školskoj dobi važna je zdrava i pravilna prehrana. S ciljem promicanja pravilne prehrane 3. 3. 2022. za učenike OŠ Tenja PŠ Silaš organizirala sam radionicu „Moj zdravi tanjur“. Učenici 1., 2., 3. i 4. razreda sa svojom učiteljicom Jasminkom Šarčević, dipl. nast. mentor s velikim su interesom i veseljem pristupili radionici. U okviru radionice „Moj zdravi tanjur“ učenici su proučavali piramidu pravilne prehrane, upoznali se sa semaforom pravilne prehrane te kreirali svoj zdravi obrok. 


[OPŠIRNIJE]Završetak projekta o održivom razvoju
LJILJANA VIDOVIĆ / datum: 4. 3. 2022. 11:08

U nedavno završenom projektu Proni centra za socijalno podučavanje mladih sudjelovali su učenici naše škole i članovi Učeničke zadruge Ruđerica iz 4. a, 4. b i 4. e razreda. Jednogodišnji projekt iz područja održivog razvoja volonterska je aktivnost dvoje volontera iz Španjolske Mahe i Anthonyija. Radionice pod vodstvom entuzijastičnih Španjolaca uključivale su debate na temu proizvodnje i čuvanja hrane, kreiranja spiralnih vrtova i sadnje vrtnih biljaka i voćki.


[OPŠIRNIJE]Valentinovo u kozmetičkom praktikumu
Administrator / datum: 23. 2. 2022. 15:50

Povodom Valentinova u našoj školi učenice 1. kz razreda (Helena Đurak, Dora Javorović, Anatea Čaušević, Dora Bošnjak, Dora Škorić, Lea Šimek, Paola Komljenović, Lorena Pavlić i Karla Randović) te učenice 4. kz razreda (Mihaela Majhen, Marija Veber, Inga Ileš, Ela Liović i Ema Bakić) pod mentorstvom nastavnica Blaženke Miškić, Zorice Majić i Amorete Glavote u ugodnoj atmosferi pripremile su vrlo lijepe kozmetičke pripravke u specijaliziranom laboratoriju za kozmetologiju za prodaju u našoj školi.


[OPŠIRNIJE]Posjet azilu Udruge Pobjede
Sandra Valić / datum: 21. 2. 2022. 16:47

2. b razred u 2. polugodištu nastavlja s volonterskim aktivnostima. U srijedu, 16. veljače 2022. godine učenici su zajedno sa svojom razrednicom prof. Jasnom Sudarić posjetili azil za pse u Nemetinu. Sa sobom su ponijeli darove, hranu i poslastice, koje su podijelili psima tijekom šetnje.


[OPŠIRNIJE]Stručno predavanje o mentalnom zdravlju adolescenata
Sandra Valić / datum: 12. 2. 2022. 21:45

U sklopu Školskog preventivnog programa 10. 2. 2022. za nastavnike i stručne suradnike naše škole održano je predavanje pod nazivom „Uloga prosvjetnih djelatnika u očuvanju mentalnog zdravlja adolescenata“. Predavanje je organizirala naša pedagoginja Gordana Popović, uz podršku ravnateljice Nade Pitinac, a održala ga je mr. sc. Marija Kribl, dr. med., voditeljica Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti Osječko-baranjske županije.


[OPŠIRNIJE]WYTech-Wise Your Technology – eTwinninig na satu SRZ-a
OZANA VIGNJEVIĆ / datum: 12. 2. 2022. 21:32

Kroz sate razrednika učenici 3. b, zajedno sa svojom razrednicom Ozanom Vignjević, uključili su se i sudjelovali u eTwinning projektu pod nazivom WYTech-Wise Your Technology, koji se provodio od listopada 2021. do veljače 2022., a čija je glavna tema bila istraživanje o ovisnosti o tehnologiji i o pravilnom korištenju tehnologije.


[OPŠIRNIJE]Obavijest roditeljima o provođenju samotestiranja
Administrator / datum: 11. 2. 2022. 11:24

Poštovani roditelji,

učenicima koji su u školi bit će podijeljena dva testa i svi koji nisu potpisali izjavu o odbijanju samotestiranja, djecu trebaju testirati prije nastave u ponedjeljak, 14. veljače.
Prema uputama proizvođača nije uputno da učenici mlađi od 16 godina provode samotestiranje bez nadzora ili pomoći odraslih osoba.
Molimo vas da se prilikom testiranja služite naputkom u prilogu .
U prilogu je dopis o samotestiranju učenika.
Učenici koji nisu bili u školi prilikom podjele testova, a žele se testirati mogu ih preuzeti u ponedjeljak u tajništvu škole.


[OPŠIRNIJE]Na izložbi „Skreni pozornost svojim vršnjacima na negativne učinke ovisnosti“
Gordana Popović / datum: 31. 1. 2022. 20:18

Učenice 1. a razreda Lara Pastuović  i Jana Medved, zajedno s pedagoginjom Gordanom Popović, u okviru provođenja Projekta građanin, posjetile su izložbu pod nazivom „Skreni pozornost svojim vršnjacima na negativne učinke ovisnosti“ 8. siječnja 2022. godine u Gradskoj četvrti Novi grad. Na izložbi su prikazani najbolji kratki filmovi, fotografije, slike i plakati, koje su osmislili i izradili mladi od 15 do 19 godina.

 


[OPŠIRNIJE]Parlaonica o digitalnoj budućnosti Europe
Jasna Sudarić / datum: 12. 1. 2022. 10:31

Među brojnim učenicima šest srednjih škola Osječko-baranjske županije naši učenici Matej Vrselja i Špela Tufekčić iz 2.a, uz mentoricu prof. Sudarić, krajem prošloga polugodišta sudjelovali su u parlaonici „Mladi o budućnosti Europe: Kakvu digitalnu budućnost želimo?“, a koju je organizirao centar Europe Direct Osijek. Parlaonica je bila održana u okviru Konferencije o budućnosti Europe na kojoj su učenici raspravljali o izazovima i prioritetima Europe. 
Učenik Matej Vrselja odabran je za jednoga od četiri najuspješnija govornika!


[OPŠIRNIJE]Božićna priredba
Administrator / datum: 24. 12. 2021. 20:51

Božić je jedan od najljepših blagdana, pun je ljubavi, sreće, veselja i zajedništva i to je vrijeme u kojemu trebamo pronaći svoj mir i blagostanje.
Zahvaljujući prof. Igoru Grubišiću i prof. Snježani Šulentić, a uz podršku naše ravnateljice Nade Pitinac, u srijedu, 22. prosinca 2021., učenici i školski djelatnici uživali su u božićnoj priredbi, koja nas je sve podsjetila na važnost ovog dijela godine. Voditeljica programa bila je Nora Karač iz 3. n razreda koja nam je predstavila cijelu priredbu


[OPŠIRNIJE]"Legiranje, ne drogiranje"
Gordana Popović / datum: 24. 12. 2021. 20:41

Današnji problemi ovisnosti ne poznaju dob, društvene strukture niti spol, a izražavaju se kao ovisnost o internetu (društvene mreže), ovisnost o kocki, ovisnost o alkoholu, ovisnost o drogi, ovisnost o hrani i druge ovisnosti koje iz dana u dan uzimaju sve veći broj žrtava.


[OPŠIRNIJE]Slatki darovi naših zadrugara
Dragana Viljanac Tatjana Varga / datum: 24. 12. 2021. 13:59

Zadruga Ruđerica, sekcija prehrane, pripremila je prikladne darove za sve djelatnike, koje  su izradili naši učenici 2. n i 3. n na satima praktične nastave. Darovi se mogu podići do 23. 12., zadnjeg dana nastave u 1. polugodištu kod nastavnica Dragane Viljanac i Tatjane Varge. 


[OPŠIRNIJE]Humanitarna akcija „Djeca djeci“
Jasna Sudarić / datum: 24. 12. 2021. 13:50

Ususret božićnim blagdanima ponovno smo se ove godine  uključili u humanitarnu akciju „Djeca djeci“ . Naše učenice, koje su članice Volonterskoga kluba „Ruđerica“, zajedno s prof. Sudarić, organizirale su prikupljanje čokolada, a odazvali su se gotovo svi razredi Škole. Prikupili smo oko 350 čokolada koje smo u suradnji s humanitarnom udrugom „Rijeka ljubavi“ dijelili najsiromašnijoj djeci našega grada. 


[OPŠIRNIJE]Dobrovoljno darivanje krvi u Ruđerici
Sandra Valić / datum: 19. 12. 2021. 13:25

U Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića 16. 12. održano je dobrovoljno darivanje krvi za sve punoljetne učenike i za djelatnike naše škole.
Akcija je provedena uz podršku naše ravnateljice Nade Pitinac i koordinaciju profesorice Ivane Fajfer, volonterke Crvenog križa Osijek.
Velika pohvala i zahvala svim maturantima koji su se odazvali akciji, a zanimljivo je da se odazvalo više djevojaka od mladića i čestitamo im svima!


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava
Gordana Popović / datum: 16. 12. 2021. 11:43

Opća skupština UN-a proglasila je 10. prosinca Međunarodnim danom ljudskih prava, kako bi se usmjerila pozornost „naroda svijeta” na Opću deklaraciju o ljudskim pravima, kao zajedničkom mjerilu postignuća za sve narode i sve države. Potpisivanjem Opće deklaracije o ljudskim pravima (1948. godine) prvi put u povijesti čovječanstva priznato je pravo svih ljudi na „život, slobodu i sigurnost... bez ikakvih razlika” i pri tome je udaren kamen temeljac za Međunarodni dan ljudskih prava.


[OPŠIRNIJE]5. Noć znanosti na PTF-u Osijek
Dragana Viljanac / datum: 14. 12. 2021. 22:11

Dana 10. 12. 2021. na PTF-u Osijek održana je 5. Noć znanosti. Učenici 3. n razreda u pratnji profesorice Dragane Viljanac i pedagoginje Gordane Popović posjetili su dvije radionice.
Na radionici „Molecoolarna gastronomija“ učenici su pripremali voćne špagete kao spoj kulinarstva i znanosti. Učenici su kušali izrađene špagete, a na poklon su dobili voćne špagete u izuzetno lijepom pakiranju.


[OPŠIRNIJE]Noć znanosti na PTF-u održana u Osijeku 10. prosinca 2021.
Tatjana Varga / datum: 14. 12. 2021. 22:04

Učenici 1. n razreda sudjelovali su na radionicama „Male tajne hrane“ i „Super moći gljiva“. Iako je zbog ograničenja samo jedna grupa mogla posjetiti samo jednu radionicu, i ta jedna radionica bila je za pamćenje.
Uživali smo i ove godine na Noći znanosti jer naši domaćini pripremili su, kao i uvijek, zanimljive i edukativne sadržaje, radionice. Bilo je zabavno i nezaboravno, stoga zahvaljujemo PTF-u u Osijeku i naravno, dolazimo i sljedeće godine.


[OPŠIRNIJE]Što poslije srednje škole – studirati ili zaposliti se?
Sandra Valić / datum: 14. 12. 2021. 21:52

U sklopu programa profesionalnog usmjeravanja naših učenika pedagoginja Gordana Popović i Katarina Jakubec za naše maturante organizirale su dva zanimljiva predavanja.
CISOK Centar Osijek učenicima je predstavio svoje usluge, s posebnim naglaskom na pomoć pri odabiru fakulteta po završetku srednje škole.
Predavanje su 8. 12. slušali učenici 4. b i 4. kz razreda, a 9. 12. učenici 4. a, 4. g i 4. e razreda.


[OPŠIRNIJE]Predavanje o mentalnom zdravlju učenika
Sandra Valić / datum: 14. 12. 2021. 21:45

Na sjednici Nastavničkog vijeća održanoj 7. 12. 2021. naša psihologinja Katarina Jakubec održala je predavanje o mentalnom zdravlju učenika nastavnicima Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića.


[OPŠIRNIJE]Živa knjižnica „Darko Fischer: kako su me spasili“
Sandra Valić / datum: 13. 12. 2021. 13:45

Na Međunarodni dan ljudskih prava 10. prosinca, a u sklopu projekta EXPLORE(R) - Narativi prošlosti, za učenike i nastavnike sudionike ovoga projekta iz cijele Hrvatske organizirana je tzv. živa knjižnica – online susret pod nazivom „Darko Fischer: kako su me spasili“.


[OPŠIRNIJE]Učenici 2.b razreda prirodoslovne gimnazije na Noći znanosti u okviru SRO-a
Jasna Sudarić / datum: 13. 12. 2021. 13:33

Izvanučioničkom nastavom zamijenili smo  još jedan sat razrednoga odjela u petak, 11. studenoga 2021., na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku prigodom Noći znanosti.


[OPŠIRNIJE]Izvannastavna aktivnost „Pravilna prehrana“
Ankica Milković / datum: 10. 12. 2021. 20:42

Ove školske godine u našoj školi počela je s radom izvannastavna aktivnost pod nazivom „Pravilna prehrana“. Voditeljica aktivnosti profesorica je Ankica Milković.
Članovi skupine učenici su 2. razreda nutricionističkog smjera, i to: Iris Majić, Lorena Geto, Ena Jakobović, Jelena Gašparović, Lana Poturica, Brigita Ana Drmić, Lea Brčić, Stefani Živković, Fran Vrajić, Aleksa Rabrenović i Petra Jagustin.


[OPŠIRNIJE]Održana radionica Nail-art
Administrator / datum: 9. 12. 2021. 14:39

Dana 2. prosinca 2021. u našoj školi učenice 4. kz razreda sudjelovale su na radionici Nail-art pod vodstvom kozmetičarki Ivane Cvikić i Leone Šikić. Radionicu je organizirala nastavnica Blaženka Miškić, u sklopu predmeta Primijenjena kozmetika.


[OPŠIRNIJE]𝐙𝐚𝐯𝐫š𝐞𝐧𝐚 𝐯𝐢𝐫𝐭𝐮𝐚𝐥𝐧𝐚 𝐦𝐨𝐛𝐢𝐥𝐧𝐨𝐬𝐭 𝐮 𝐬𝐤𝐥𝐨𝐩𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐣𝐞𝐤𝐭𝐚: "𝐌𝐞𝐢𝐧 𝐃𝐞𝐮𝐭𝐜𝐡 𝐢𝐬𝐭 𝐠𝐮𝐭-𝐢𝐜𝐡 𝐬𝐩𝐫𝐞𝐜𝐡𝐞 𝐦𝐢𝐭 𝐦𝐮𝐭"
OZANA VIGNJEVIĆ / datum: 8. 12. 2021. 17:55
Kroz ova tri dana virtualne mobilnosti u kojoj je naša škola bila domaćin učenici i nastavnici iz partnerski zemalja: Njemačke, Mađarske, Rumunjske i Slovačke su na interaktivan, kreativan i zanimljiv način uspješno završili sve planirane aktivnosti.
 

[OPŠIRNIJE]𝐕𝐢𝐫𝐭𝐮𝐚𝐥𝐧𝐚 𝐦𝐨𝐛𝐢𝐥𝐧𝐨𝐬𝐭 𝐮 𝐬𝐤𝐥𝐨𝐩𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐣𝐞𝐤𝐭𝐚: "𝐌𝐞𝐢𝐧 𝐃𝐞𝐮𝐭𝐜𝐡 𝐢𝐬𝐭 𝐠𝐮𝐭-𝐢𝐜𝐡 𝐬𝐩𝐫𝐞𝐜𝐡𝐞 𝐦𝐢𝐭 𝐦𝐮𝐭"
OZANA VIGNJEVIĆ / datum: 7. 12. 2021. 20:36
Od 06.12. do 08.12.2021. naša škola domaćin je učenicima i nastavnicima iz Njemačke, Slovačke, Rumunjske i Mađarske koji uz projektni tim Ruđerice, sudjeluju u virtualnoj mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta "𝐌𝐞𝐢𝐧 𝐃𝐞𝐮𝐭𝐜𝐡 𝐢𝐬𝐭 𝐠𝐮𝐭-𝐢𝐜𝐡 𝐬𝐩𝐫𝐞𝐜𝐡𝐞 𝐦𝐢𝐭 𝐦𝐮𝐭"
Projektom su planirane aktivnosti usmjerene su ne samo na motiviranje učenika za učenje Njemačkog jezika i poboljšavanje jezičnih kompetencija, nego i na otkrivanje ljepote toga jezika. Učenici će također kroz projekt imati priliku u svakoj od partnerskih država posjetiti i upoznati se sa njihovom materijalnom i nematerijalnom baštinom pod zaštitom UNESCO-a.

[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
Gordana Popović / datum: 3. 12. 2021. 16:48

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se svake godine 25. studenog u znak sjećanja na događaj iz 1960. godine kada je diktator Dominikanske Republike Rafael Trujillo dao ubiti političke aktivistice i sestre Maribal. Ovaj se dan obilježava od 1999. godine odlukom Ujedinjenih naroda, a cilj je njegova obilježavanja ukazati na važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja nad ženama kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode.


[OPŠIRNIJE]Završena prva mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta „Digitalised schools“
Sandra Valić / datum: 30. 11. 2021. 15:30

Sretni smo što je upravo naša škola bila domaćin sudionicima prve mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta „Digitalised schools“ te što su sve planirane aktivnosti uspješno ostvarene. Za to je zaslužan projektni tim Ruđerice na čelu s koordinatoricom projekta profesoricom Jasnom Sudarić te ravnateljicom škole Nadom Pitinac.
Od 22. do 26. 11. 2021. nastavnici iz Portugala, Italije i Turske, te pet nastavnika iz projektnoga tima Ruđerice, učili su HTML programski jezik te je svaki međunarodni tim izradio svoju mrežnu stranicu. Voditeljica edukacije bila je naša nastavnica Ana Karlović, a rezultate svojega rada timovi su predstavili posljednjeg dana mobilnosti, kada su svim sudionicima uručeni i certifikati o završenoj edukaciji.


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan tolerancije
Gordana Popović / datum: 25. 11. 2021. 11:20

U našoj se školi, kao i svake godine, obilježava 16. studenoga – Međunarodni dan tolerancije.
Godine 1995. prema Deklaraciji o načelima tolerancije UNESCO-a, Opća skupšina UN-a definirala je toleranciju ne samo kao moralnu dužnost nego i kao pravnu i političku obvezu za pojedinca, društvene skupine i države. Tako su od 1996. g. sve članice UN-a pozvane svake godine obilježavati 16. studenoga kao Međunarodni dan tolerancije.
Tim povodom pedagoginja Gordana Popović, prof. održala je pedagošku radionicu s učenicima 1. a razreda na temu Učenje, tolerancija i sukobi.


[OPŠIRNIJE]Prva mobilnost u okviru Erasmus+ projekta „Digitalised schools“
Sandra Valić / datum: 23. 11. 2021. 09:54

Od 22. do 26. 11. 2021. naša škola domaćin je nastavnicima iz Portugala, Italije i Turske koji, uz projektni tim Ruđerice, sudjeluju u prvoj mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta „Digitalised Schools“.
Cilj je projekta razvijati i usavršavati digitalne kompetencija nastavnika i ostalih djelatnika škole, koji će potom u svoj rad uvesti inovativne načine poučavanja. Stečene vještine i znanja integrirat će se u nastavni kurikul, a sve zajedno dugoročno će utjecati na kvalitetu obrazovanja.
Profesorica Jasna Sudarić organizira i koordinira projekt zajedno sa svojim projektnim timom koji čine: ravnateljica škole Nada Pitinac, nastavnici Ana Karlović, Ana Krmek, Igor Grubišić, Maja Starčević, Marijan Jovičić, Christina Varžić, Ivan Tušek i psihologinja Katarina Jakubec.


[OPŠIRNIJE]Projekt Naturavita
LJILJANA VIDOVIĆ / datum: 15. 11. 2021. 17:15

U edukativnom centru Hrvatskih šuma u Podravlju 5. 11. učenici 4. a i 4. b sudjelovali su u aktivnostima projekta Naturavita.
Naturavita je projekt razminiranja, obnove i zaštite šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji


[OPŠIRNIJE]Posjet ZOO vrtu Osijek
LJILJANA VIDOVIĆ / datum: 13. 11. 2021. 13:50

U petak, 22. 10. 2021. godine održana je i treća radionica u sklopu projekta „Svjetski dan zaštite životinja“, u kojoj su sudjelovali učenici 4. a razreda.
U sklopu radionice rješavali su kviz u kojem su pobijedile učenice Saira Mikuška i Ema Volarić i osvojile nagradu, a svi učenici dobili su praktične darove za sudjelovanje u projektu. 


[OPŠIRNIJE]Vesela turšija
Tatjana Varga / datum: 4. 11. 2021. 14:43

Učenici 2. n razreda u sklopu predmeta Praktična nastava (Konzerviranje dodatcima) pripremili su turšiju od mrkve, kupusa, kukuruza, cvjetače i paprike. Dio šećera koji se prema recepturi dodaje, zamijenili su medom.
Cilj nam je razvijati zdrave navike kod najmlađih, a ciljana su skupina djeca predškolske i školske dobi koja radije posežu za slatkišima i grickalicama nego za zdravim namirnicama.


[OPŠIRNIJE]Ispraćaj ravnateljice Vlaste Opačak u mirovinu
Sandra Valić / datum: 4. 11. 2021. 14:27

Stihovima Dobriše Cesarića, cvijećem i pjesmom ispratili smo našu bivšu ravnateljicu profesoricu Vlastu Opačak u mirovinu.Ispraćaj je upriličen u školskoj zbornici 28. 10. nakon sjednice Nastavničkog vijeća.
U ime cijelog kolektiva prigodnim riječima ravnateljici se obratila prof. Zorica Nestorović, prisjetivši se 40-ogodišnjeg profesionalnog puta ravnateljice Opačak.


[OPŠIRNIJE]Konferencija u okviru EU projekta BeDrugFree
Gordana Popović / datum: 26. 10. 2021. 11:00

U okviru EU projekta Talk freely-Connect courageously- Prevent   effectively   (kratica: BeDrugFree) organizirana je konferencija na koju je našu školu pozvao Prosvjetno-kulturni centar Mađara. Konferencija se održala 22. listopada 2021. u Staroj pekari, a nazočile su joj pedagoginja Gordana Popović (voditeljica Projekta građanin i Školskih preventivnih programa u našoj školi) i Tina Pavić, studentica pete godine pedagogije i sociologije, kojoj je pedagoginja mentorica.


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt „Svjetski dan mentalnog zdravlja“
KATARINA JAKUBEC / datum: 22. 10. 2021. 13:12

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja (10. listopada) naša škola uključila se u eTwinning projekt, a sudionici projekta su učenici Ilija Perić (4.e), Lucija Krišto (4.a), Sonja Maravić (4.b) i psihologinja Katarina Jakubec.


[OPŠIRNIJE]Posjet Centru za prihvat beskućnika
Administrator / datum: 20. 10. 2021. 20:47

Svjetski dan beskućnika obilježava se 10. listopada, a naš prof. Grubišić sa svojim razredom inicirao je jednu lijepu akciju.
U srijedu 13. 10., nakon školske priredbe povodom Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, s razrednikom Igorom Grubišićem, u sklopu humanitarne akcije otišli smo u Centar za prihvat beskućnika u Osijeku korisnicima odnijeti hranu koja nam je ostala nakon priredbe.


[OPŠIRNIJE]Code Week 2021.
OZANA VIGNJEVIĆ / datum: 20. 10. 2021. 20:29

Kao dio projektnog tima WYTech -a, prvi puta organizatori smo, te sudjelujemo u Code Week događaju pod nazivom "𝐖𝐘𝐓𝐞𝐜𝐡 𝐏𝐫𝐨𝐣𝐞𝐜𝐭 𝐓𝐞𝐚𝐦 𝐢𝐬 𝐂𝐨𝐝𝐢𝐧𝐠" gdje će se naši učenici upoznati s programiranjem te raditi zabavne aktivnosti kodiranja.

https://codeweek.eu/view/417958/wytech-project-team-is-coding


[OPŠIRNIJE]Nove eTwinnig oznake kvalitete i novi projekti
OZANA VIGNJEVIĆ Sandra Valić TAMARA KAPRALJEVIĆ / datum: 18. 10. 2021. 20:04

Lijepo je primiti vijest da su vaš rad i trud priznati na europskoj razini, a upravo ta vijest nedavno je obradovala naše nastavnice Tamar

u Kapraljević, Ozanu Vignjević i Sandru Valić.
Oznaka kvalitete za izvrsnost u radu na eTwinning projektu dodijeljena je prof. Kapraljević za rad na projektima Schule und Alltag i Reflections of the Ottoman Empire, prof. Vignjević za projekt Mythicise Your Thematic History i Reflections of the Ottoman Empire te prof. Valić za projekt Reflections of the Ottoman Empire.
Veliku pohvalu i zahvalu upućujemo učenicima sudionicima ovih projekata, a koji su također dobili svoja priznanja. U ovim završenim projektima sudjelovali su učenici iz ovogodišnjih 2. b, 2. n, 2. wd, 3. a, 3. b i 4. a razreda.


[OPŠIRNIJE]𝐂𝐚𝐧 𝐲𝐨𝐮 𝐬𝐞𝐞 𝐦𝐞?
OZANA VIGNJEVIĆ / datum: 18. 10. 2021. 19:44
Kao sastavni dio Erasmus+ projekata, stvaraju se različiti vizualni materijali, ali ih se prečesto zanemaruje. Na kratko bismo htjeli ove materijale staviti u prvi plan. 
Druga aktivnost u našoj školi povodom obilježavanja #erasmusdays nosi naziv: „Can you see me?“ 
U holu škole izložili smo niz vizualnih materijala stvorenih za različite Erasmus+ projekte, a učenici 3.g svoju inspiraciju za izložbu pronašli su u bojama i svjetlima najživopisnijeg godišnjeg doba. Ovo je izvrsna prilika da se ostali učenici škole i šira javnost upozna sa svim projektima koje provodimo u školi. 

[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Dana zahvalnosti za plodove zemlje
Sandra Valić / datum: 15. 10. 2021. 22:34

Pjesma, veselje i zajedništvo ponovno su se pronijeli našom školom kada smo obilježili Dan zahvalnosti za plodove zemlje i svi zajedno prisjetili se da itekako imamo na čemu biti zahvalni, prije svega jedni na drugima.
Hvala našem učeniku Ianu Nikšiću iz 3. g i njegovoj mentorici nastavnici Ani Karlović na odličnim fotkama, a više o samom događanju možete pročitati u članku naše učenice Ane Volmut iz 2. b, kojoj je ovo bio prvi novinarski zadatak i odlično ga je odradila!


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje ERASMUSDAYS-a
Jasna Sudarić / datum: 12. 10. 2021. 19:02

Naša je škola jedna od 31 škole iz Slavonije i Baranje koje su se uključile u zajedničku međunarodnu manifestaciju ErasmusDays, a koja se obilježava 14. listopada. Ovom prigodom kreirali smo zajedničku digitalnu izložbu Erasmus projekata s mnoštvom ideja u kojoj ostale škole mogu pronaći poticaj za svoje projekte.
Podsjećamo da su u našoj školi u tijeku pet erasmusovih projekata:
LET'S MAKE OUR OWN BUSINESS, DIGITALISED SCHOOLS, CULTURE COVERS VALUES, MEIN DEUTSCH IST GUT-ICH SPRECHE MIT MUT  I SUSTANABLE FOOD CULTURE koje koordiniraju profesorice Ozana Vignjević, Tamara Kapraljević i Jasna Sudarić.


[OPŠIRNIJE]2.b razred sudjelovao u projektu „DA! BAŠ NA TEBE MISLIM!“
Jasna Sudarić / datum: 11. 10. 2021. 20:39

Među srednjoškolcima s područja našega grada, a u organizaciji Gimnastičkoga društva Osijek – Žito, 8. listopada 2021. u 20:00 sati  2.b razred (prirodoslovna gimnazija) , zajedno sa svojom razrednicom, aktivno se uključio u trening u okviru projekta promocije sportske rekreacije „DA! BAŠ NA TEBE MISLIM!“.  


[OPŠIRNIJE]10. listopada - Svjetski dan mentalnog zdravlja
Sandra Valić / datum: 8. 10. 2021. 22:27

Na razne načine naša se škola ove godine uključila u obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja.
Tako su učenice 1. kz razreda (Dora Škorić, Karla Randović i Lana Pavlović) pod mentorstvom  naše pedagoginje Gordane Popović u tjednu uoči 10. listopada u školskom hodniku uredile prigodan pano s poticajnim citatima i mislima.
Učenici 4. g razreda (Antea Matić, Petra Koroman, Renato Goleš, Dominik Periš, Iva Švigač i Nikolina Latinović) odazvali su se pozivu Dječjeg kreativnog centra DOKKICA i, zajedno s prof. Sandrom Valić i pedagoginjom Gordanom Popović, sudjelovali u edukativnom kvizu održanom 7. 10. u Staroj pekari. 


[OPŠIRNIJE]𝐄𝐗𝐏𝐋𝐎𝐑𝐄𝐑-𝐍𝐚𝐫𝐚𝐭𝐢𝐯𝐢 𝐩𝐫𝐨š𝐥𝐨𝐬𝐭𝐢 (novi projekt)
OZANA VIGNJEVIĆ / datum: 5. 10. 2021. 17:39

EXPLORE(R)- Narativi prošlosti financiranog od Zaklade EVZ (Erinnerung Verantwortung Zukunft), nastavak je projekta Židovski Osijek koji se bavi temama propitivanja prošlosti i sjećanja na žrtve nacionalsocijalizma za vrijeme trajanja ratne Nezavisne Države Hrvatske (1941-1945) istražujući i analizirajući mehanizme razvoja totalitarnih ideologija, retorike i govora mržnje nekada i danas. Kroz projekt će učenici prolaziti edukacijske module: radionice kritičkog mišljenja, analizu i istraživanja lokalne povijesti, metodologiju proučavanja osobnih narativa žrtava opresije, te će za njih biti organizirana studijska posjeta povijesnim lokalitetima (Zmajevac/ Jasenovac).


[OPŠIRNIJE]Zelena čistka-jedan dan za čišći okoliš
Igor Prašnikar / datum: 20. 9. 2021. 21:16

Kao i proteklih godina naša škola je prepoznala važnost kampanje Zelena čistka kao primjer učenicima i svim volonterima prema očuvanja našeg okoliša.
 Dana 18.rujna naša se škola pridružila akciji Zelena čistka, kao i preko 6o drugih škola u Hrvatskoj, ali u nažalost malo promijenjenim okolnostima. zbog pandemijske ugroze. U akciji su sudjelovali učenici 3.b razreda.


[OPŠIRNIJE]Kako smanjiti otpad od hrane – primjer dobre prakse
LJILJANA VIDOVIĆ / datum: 15. 9. 2021. 20:57

Na 22. ljetnoj školi SEMEP-a (South Eastern Mediterranean Sea Project) održanoj online 1. i 2. 9. 2021. sudjelovala je i naša učenica Lucija Krišto iz 4. a razreda pod mentorstvom profesorice Ljiljane Vidović. Tema ovogodišnjeg skupa bila je Kako smanjiti otpad od hrane.


[OPŠIRNIJE]Izlet u Adrenalinski park „Duboka“ (Erasmus+ projekt)
Jasna Sudarić / datum: 13. 9. 2021. 21:59

Krajem školske godine u okviru Erasmus+ projekta  „Primjena IKT alata u tradicionalnoj nastavi i nastavi na daljinu“ organizirali smo izlet u Adrenaliski park Duboka u Velikoj za sve učenike koji su  vrlo aktivno doprinijeli  uspješnom izvođenju virtualne mobilnosti u Školi, a koju su organizirali naši bugarski partneri pod nazivom „Uređivanje web stranice“. Učenicima su se pridružili i njihovi profesori mentori I. Grubišić i A. Krmek.
Kako nam je bilo slike govore više od riječi!


[OPŠIRNIJE]Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19
Administrator / datum: 30. 8. 2021. 08:45

Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021./2022. (26/08/2021) koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja možete preuzeti na poveznici OPŠIRNIJE ili pročitati na njihovim web stranicama.
 


[OPŠIRNIJE]Uspjeh naših učenika na MAT ligi
Administrator / datum: 28. 8. 2021. 14:59

Od školske godine 2017./2018. održava se MAT liga – ekipno matematičko natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske.
Naši su učenici na ovom natjecanju već ostvarili izvrsne rezultate, a ove su godine među čak 2 654 učenika iz 146 osnovnih i srednjih škola učenici Gabrijel Zeko i Mateo Noskov iz 4. b osvojili 3. mjesto u B kategoriji (nematematičke gimnazije) četvrtih razreda srednjih škola.
Čestitamo našim učenicima i njihovoj mentorici profesorici Rebeki Konjarik Bošnjak na ponovljenom sjajnom uspjehu!


[OPŠIRNIJE]Popis udžbenika za drugi, treći i četvrti razred
Administrator / datum: 14. 7. 2021. 14:04

Pod poveznicom OPŠIRNIJE nalaze se popisi udžbenika.


[OPŠIRNIJE]Popis udžbenika za 1. razred
Administrator / datum: 14. 7. 2021. 13:57

Pod poveznicom OPŠIRNIJE nalaze se popisi udžbenika za prve razrede.


[OPŠIRNIJE]Erasmus+ u Ruđerici na OsijekNewsTv
Administrator / datum: 17. 2. 2020. 21:08

Škola se uključila u Erasmusov projekt KA229, školska partnerstva, na temu „Primjena IKT alata u tradicionalnoj nastavi i u nastavi na daljinu"("ICT TOOLS IN TRADITIONAL AND DISTANCE LEARNING".), a prof. Doris Matović napravila je prilog na OsijekNewsTv.

https://www.youtube.com/watch?v=JjltNSha_x8&feature=emb_logo&fbclid=IwAR1_m0EURfu33gXgvDYVESVfyWglpu22gLAQUr84NEILiaG7z2eSG5s1udQ


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju