preskoči na sadržaj

Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek

Login
Kalendar
« Srpanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Priručnik za pomoćnike u nastavi za rad s djecom s teškoćama u razvoju
Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati
vijesti
NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U 1. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2020./2021.
Administrator / datum: 10. 6. 2020. 10:18

Pod poveznicom OPŠIRNIJE nalazi se natječaj za upis u prve razrede sa uvjetima upisa i predmetima koji se dodatno boduju.
Provjera poznavanja stranog jezika vrši se samo kod onih učenika koji su u OŠ učili jedan strani jezik, a  u srednjoj školi žele nastaviti učiti drugi strani jezik.
( npr. ako je u  osnovnoj  učio  njemački jezik, a u srednjoj želi nastaviti engleski, tada ide na provjeru predznanja jezika da se vidi da li učenik ima dovoljno predznanja da nastavi sa učenjem novog jezika).


[OPŠIRNIJE]Dragi osmaši, naši budući učenici
Administrator / datum: 29. 5. 2020. 11:37

Upis u željenu školu važan je dan u vašem životu. Da vam olakšamo ovaj izbor napravili smo za vas ovaj kratki video u kojem možete  vidjeti što se sve događa u našoj školi. Radujemo se susretu i suradnji s Vama.

https://www.youtube.com/watch?v=gUKzQ1xFRZY&feature=youtu.be

 

 


[OPŠIRNIJE]Popis udžbenika za 1. razred
Administrator / datum: 27. 7. 2020. 15:21

Pod poveznicom OPŠIRNIJE nalaze se popisi udžbenika za prve razrede.


[OPŠIRNIJE]Popis udžbenika za 4. razred
Administrator / datum: 24. 7. 2020. 11:46

Pod poveznicom OPŠIRNIJE nalaze se popisi udžbenika za 4. razred.


[OPŠIRNIJE]Popis udžbenika za 2. i 3. razred
Administrator / datum: 19. 7. 2020. 17:45

Pod poveznicom OPŠIRNIJE možete naći Excelovu datoteku sa  popisom novih udžbenika za 2. i 3. razrede.


[OPŠIRNIJE]Radosne vijesti za našu školu!!!
Jasna Sudarić / datum: 7. 7. 2020. 12:40
 

Danas nam je odobren novi Erasmus+ projekt „Let's Make Our Own Business“ u koji su uključene Nizozemska, Italija, Turska te Grčka, a neki od ciljeva koji su predviđeni projektom su:


[OPŠIRNIJE]I u nastavi na daljinu - eTwinning projekti
OZANA VIGNJEVIĆ / datum: 1. 7. 2020. 11:07

Imajući na umu isprekidanu nastavu zbog štrajka, zatim globalnu pandemiju i obustavu nastave uživo te na kraju povijesni prelazak na nastavu na daljinu u čitavoj Hrvatskoj, malo je reći kako je ova školska godina bila turbulentna.
Ipak, nekolicina je učenika pod vodstvom svojih nastavnika unatoč svim nedaćama i problemima koje je nosila nastava na daljinu uspjela surađivati i u nekoliko eTwinning projekata. Ovim putem pohvaljujemo sve te učenike i zahvaljujemo im na uloženom trudu i radu. Istaknut ćemo ovdje tri projekta na kojima smo kroz ovu školsku godinu radili.


[OPŠIRNIJE]Ruđerica dobila oznaku eTwinning škole
TAMARA KAPRALJEVIĆ / datum: 1. 7. 2020. 11:01

Naša škola dobila je titulu eTwinning škole i tako se pridružila odabranim školama iz trideset i četiri europske države. Iako je vijest stigla u jeku pandemije još u travnju, nije nas ništa manje obradovala i učinila ponosnima. Ako se pitate što ova titula znači za našu školu, reći ćemo vam ukratko.


[OPŠIRNIJE]Projektni zadatak - Park prirode Kopački rit
ANA KRMEK / datum: 17. 6. 2020. 11:01

Učenici prvih razreda dobili su jedan vrlo zanimljiv projektni zadatak iz biologije. Morali smo otići na neko stanište („obični“ park, park prirode, nacionalni park, šumu, livadu i sl.) i na njemu svo teoretsko znanje iz biologije primijeniti u praksi. Kada sam pogledala zadatak, činio mi se strahovito teškim, ali odlaskom na teren shvatila sam koliko je zapravo zanimljiv (iako je ostao djelomično težak). Učenici su podijeljeni u grupe od 3 do 5 osoba. U mojoj grupi bili su David Czersky-Hafner, Bernard Kovač, Luka Štark i Petar Vukelić.


[OPŠIRNIJE]„Let's Make Our Own business“
Jasna Sudarić / datum: 13. 6. 2020. 11:51

Početkom ožujka u našoj je školi započeo novi međunarodni projekt pod nazivom „Let's Make Our Own business“ u okviru eTwinninga koji bi učenicima omogućio razvijanje poduzetničkih vještina, posebno u razredima strukovnih zanimanja. Naš vrijedni projektni tim, koji čine nastavnici A. Krmek, A. Karlović, S. Ber, I. Grubišić, D. Blažević, M. Starčević i D. Viljanac, ovoga je puta razmatrao ideju o jednoj takvoj online međunarodnoj suradnji koju je predstavila koordinatorica eTwinning  projekta Jasna Sudarić.


[OPŠIRNIJE]Poticanje kreativnosti uključivanjem u Erasmus+ projekt
Jasna Sudarić / datum: 12. 6. 2020. 13:51

Početkom prošle školske godine naša se Škola uključila u Erasmus+ projekt  na temu „Primjena IKT alata u tradicionalnoj nastavi i u nastavi na daljinu“("ICT TOOLS IN TRADITIONAL AND DISTANCE LEARNING”.) koji je još uvijek u tijeku te, zbog nastale epidemiološke situacije, produžen i na sljedeću 2020.- 2021. školsku godinu.


[OPŠIRNIJE]Obavijest o nastavku obrazovanja za višu razinu kvalifikacija
Administrator / datum: 12. 6. 2020. 13:24

Temeljem članka 4. stavak 1. Pravilnika o uvjetima i načinima nastavka obrazovanja za višu razinu kvalifikacije (Narodne novine, broj: 8/16.) Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića obavještava učenike koji su završili obrazovni program u trajanju od tri godine da imaju pravo u roku od dvije godine od dana završetka strukovnog programa nastaviti školovanje u statusu redovitog učenika, uz uvjet polaganja razlikovnih odnosno dopunskih ispita.uskoro


[OPŠIRNIJE]Istraživanje o primjeni IKT alata u nastavi na daljinu
Jasna Sudarić / datum: 10. 6. 2020. 13:26

Budući da je u našoj školi, s jedne strane  u tijeku provedba projekta „Primjena IKT alata u tradicionalnoj nastavi i nastavi na daljinu, a s druge strane svi su nastavnici zbog epidemiološke situacije u cijeloj RH bili prisiljeni prijeći na nastavu na daljinu u virtualnim učionicama, glavni je razlog koji me potaknuo da ispitam kako napreduje nastava na daljinu u našoj školi.

U svrhu istraživanja primjene digitalnih tehnologija u nastavi na daljinu  odabrala sam anonimnu online anketu s pitanjima koja su bila usmjerena na problematiku kako su se učenici snašli u novim okolnostima te koji su rezultati ovakvoga oblika nastave ili, jednostavno, koje su prednosti i nedostatci ovakve nastave iz učeničke perspektive.


[OPŠIRNIJE]Državna matura - važna obavijest
MIRJANA NAGY / datum: 31. 5. 2020. 17:53

PRISTUP DRŽAVNOJ MATURI U TRENUTNOJ EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJ
Na ispite državne mature ne dolaze pristupnici koji pokazuju znakove akutne respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa i sl.). Na ispite nije dopušten dolazak pristupnicima kojima je utvrđena zaraza COVID – 19. Pristupnici koji ne dođu na ispit državne mature u ljetnom roku iz bilo kojeg od ta dva razloga, ili iz drugih zdravstvenih razloga, ako će im zdravstveno stanje dopustiti polagat će ispite državne mature u drugom, jesenskom terminu prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Upute HZJZ u cjelini pročitajte na poveznici  https://mk0ncvvot6usx5xu4d.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2020/05/Drzavna_matura_upute_27_05.pdf

 

Maturanti koji pristupaju polaganju ispita državne mature trebaju pročitati i pridržavati se uputa i pravila koja se nalaze pod poveznicom OPŠIRNIJE.

 


[OPŠIRNIJE]Obavijest budućim studentima
Administrator / datum: 12. 5. 2020. 10:18

Dragi maturanti

Pojedini fakulteti zahtijevaju prilikom upisa da im dostavite potvrdu nadležnog školskog liječnika o zdravstvenoj sposobnosti za studiranje. Za sada su to učinili Medicinski fakultet u Zagrebu i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. Vjerojatno će to tražiti i zdravstvena veleučilišta, a moguće i neki drugi.

Ukoliko vam bude potrebna takva potvrda, molim da popunite upitnik o zdravstvenom stanju (Upitnik za studente - nalazi se pod poveznicom OPŠIRNIJE) i pošaljete ga na e-mail adresu dolores.kovac@gmail.com. Molim da vodite računa o rokovima. Odgovorit ćemo vam kratkom porukom s terminom dolaska na pregled.


[OPŠIRNIJE]Završni rad za učenike strukovnih razreda
Administrator / datum: 30. 3. 2020. 10:09

Škola je organizirala  zaprimanje prijavnica za učenike završnih razreda strukovnih zanimanja u elektroničkom obliku. Učenici ih mogu popuniti kod kuće te poslati elektroničkom poštom sa svog AAI@EduHr korisničkog računa razrednicima. Obrazac je pod poveznicom OPŠIRNIJE.


[OPŠIRNIJE]Obavijest za stranke
Administrator / datum: 20. 3. 2020. 11:50

Obustavlja se rad sa svim strankama u školi. Sve poslovanje će se obavljati putem e maila   ured@ss-tehnicka-rboskovica-os.skole.hr

Obrazac za uvjerenja (za dječiji doplatak, obiteljsku mirovinu, prijevoz, zdravstveno, udžbenike..) možete preuzeti pod poveznicom "OPŠIRNIJE".

 


[OPŠIRNIJE]Upute učenicima uz organizaciju nastave na daljinu
Administrator / datum: 15. 3. 2020. 18:22

Obzirom na to da se u svim osnovnim i srednjim školama neće održavati nastava od ponedjeljka, 16. ožujka 2020., krenut će izvođenje nastave na daljinu.
Naša će škola  raditi preko Microsoftovog servisa Office365 Teams pa se svi učenici i nastavnici trebaju prijaviti na https://office365.skole.hr/default/login

Većina nastavnika i učenika je već prijavljena, ali trenutno postoje poteškoće s aktiviranjem novih Microsoft Office365 računa. Tko se nije prijavio neka prati stranicu i prijavi se kada to bude bilo moguće (nadamo se do srijede).
Sustavi nisu dimenzionirani za ovakvo opterećenje pa rade usporeno i ponekad sa zastojima stoga će sva  komunikacija, ako dođe do pucanja sustava ići mailovima.

Učenici će izvršavati aktivnosti u virtualnim učionicama tijekom dana kada to njima odgovara jer možda imaju teškoća pristupiti internetu ili dijele uređaj s braćom i sestrama. Dakle, bilo kada u tijeku dana je prihvatljivo da se odrade  obaveze. Upozoravamo na primjerene oblike ponašanja u virtualnom okruženju, što znači da vrijede  pravila primjerenog ponašanja  kao i u učionici, a za neprimjerene oblike mogu se snositi posljedice.

U ponedjeljak i utorak nastavnici rade na uspostavi komunikacijskih kanala,  testiraju  virtualne razrede, a od srijede počinje nastava u virtualnom razredu za sve škole. Od ponedjeljka će maturanti imati mogućnost pratiti nastavu na Sportskoj televiziji od 12.45.-14 h - Mat, Hrv, Geo, Eng, Njem.
Sve daljnje  obavijesti moći ćete pratiti preko ove stranice.

Na poveznici https://mzo.gov.hr/vijesti/nastava-na-daljinu-raspored-3601/3601 možete pronaći rasporede  emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa.

 

 

 

 

 

 

 


[OPŠIRNIJE]Nagrađeni atletičari AK Slavonija-Žito Osijek za 2019. godinu
Sandra Valić / datum: 4. 3. 2020. 09:36

Sretni smo i ponosni što su među nagrađenim atletičarima AK Slavonija-Žito Osijek za 2019. godinu dvije naše učenice.


[OPŠIRNIJE]Osnaživanjem mladih za bolju budućnost
Sandra Valić / datum: 4. 3. 2020. 09:25

Osnaživanjem mladih za bolju budućnost naziv je projekta Hrvatske škole Outward Bound, koja kao dio međunarodne organizacije Outward Bound provodi programe iskustvenog učenja za djecu i mlade.


[OPŠIRNIJE]Humanitarna akcija za djecu Tanzanije
Sandra Valić / datum: 3. 3. 2020. 09:52

Tijekom siječnja i veljače učenici i djelatnici naše škole prikupljali su donacije za Humanitarnu udrugu Rafiki.
Prikupili smo 1 230,00 kn te smo se ovom donacijom uključili u projekt KARIBU KWETU (Dobrodošao u moj dom), čiji je cilj pomoći u opremanju kućanstva izrazito siromašnih obitelji u Tanzaniji.


[OPŠIRNIJE]Mini dramski studio
Sandra Valić / datum: 3. 3. 2020. 09:30

U sklopu projekta MZO-a Ruksak pun kulture, u kojem naša škola ove godine prvi put sudjeluje, 24. 2. 2020. ugostili smo doc. art. Katicu Šubarić. Radionicu glume pod nazivom Mini dramski studio u dvije je skupine pohađalo ukupno 36 učenika te profesorice hrvatskoga jezika Sanja Mršo i Snježana Šulentić.


[OPŠIRNIJE]Sigurnost u prometu
Administrator / datum: 19. 2. 2020. 15:56

Sudjelovanje u prometu postaje sve značajnije u svakodnevici naših maturanata. Uglavnom mislimo kako poznajemo pravila i propise o ponašanju u prometu, ali nepobitna je činjenica da se sve češće gase životi mladih ljudi upravo u prometnim nesrećama.U suradnji s PU osječko-baranjskom, a u sklopu Školskog preventivnog programa te na inicijativu naše pedagoginje Gordane Popović, u našoj je školi 17. veljače 2020. održano predavanje pod nazivom „Sigurnost u cestovnom prometu“, u trajanju od jednog školskog sata.


[OPŠIRNIJE]Erasmus+ u Ruđerici na OsijekNewsTv
Administrator / datum: 17. 2. 2020. 21:08

Škola se uključila u Erasmusov projekt KA229, školska partnerstva, na temu „Primjena IKT alata u tradicionalnoj nastavi i u nastavi na daljinu"("ICT TOOLS IN TRADITIONAL AND DISTANCE LEARNING".), a prof. Doris Matović napravila je prilog na OsijekNewsTv.

https://www.youtube.com/watch?v=JjltNSha_x8&feature=emb_logo&fbclid=IwAR1_m0EURfu33gXgvDYVESVfyWglpu22gLAQUr84NEILiaG7z2eSG5s1udQ


[OPŠIRNIJE]Obilježili smo 11. veljače – Dan sigurnijeg interneta
Gordana Popović / datum: 17. 2. 2020. 20:44

Povodom Dana sigurnijeg interneta 11. veljače 2020. u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića, a kako bi se skrenula pozornost na to da mladi imaju pravo na bolju zaštitu i sigurnost u virtualnom svijetu, u 2. razredu kozmetičkog smjera održala sam pedagošku radionicu.


[OPŠIRNIJE]Interaktivna predstava Mladforme
Administrator / datum: 17. 2. 2020. 16:17

Učenici 4. a, 4. b i 4. g razreda, na inicijativu prof. Ozane Vignjević, dobili su priliku sudjelovati u interaktivnoj predstavi „Izgubljeni u prostoru“, koju su za njih 12. 2. 2020. prema metodi teatra potlačenih izveli članovi udruge Mladforma.

Više o svemu u tekstu naše učenice Eme, ujedno članice Mladforme.


[OPŠIRNIJE]eTwinning infodan
TAMARA KAPRALJEVIĆ / datum: 4. 2. 2020. 22:38

U četvrtak, 30. siječnja 2020. naša škola imala je čast biti domaćinom dvama događajima.  Prvi je put u našoj školi održan eTwinning infodan, a nakon toga i radionica, u sklopu kojih su se zainteresirani prosvjetni djelatnici mogli ne samo upoznati s platformom nego i postati članovi dviju platformi  – eTwinninga i School Education Gatewaya. Obje platforme okupljaju obrazovne djelatnike na razini čitave Europe i predstavljaju najsigurniji online prostor za ostvarivanje suradnje između učenika i nastavnika na nacionalnoj i internacionalnoj razini. Naša škola ovom je prilikom ugostila eTwinning ambasadoricu Anu Marketin-Sedlar, nositeljicu edukacija, kao i više od šezdeset zainteresiranih prosvjetnih djelatnika iz osam osnovnih i srednjih škola.


[OPŠIRNIJE]Velika Vijećaonica projekta Škola za dijalog
Sandra Valić / datum: 4. 2. 2020. 22:25

Kako smo već pisali, naša je škola jedna od 6 srednjih škola Osječko-baranjske županije uključenih u projekt Škola za dijalog. Riječ je projektu čiji je nositelj PRONI Centar za socijalno podučavanje, a cilj mu je „osvijestiti srednjoškolsku zajednicu o važnosti funkcioniranja Vijeća učenika i potaknuti ju na aktivnije uključivanje učenika u rad Vijeća.“


[OPŠIRNIJE]Izazovi odrastanja u digitalnoj džungli
Gordana Popović / datum: 4. 2. 2020. 22:07

Sve veći broj mladih izložen je vršnjačkom nasilju putem interneta. Zabrinjava činjenica da i dalje ono nije prepoznato u društvu kao ozbiljan izazov. Jedan od razloga leži u činjenici da se takvo nasilje događa u virtualnom svijetu te da nije prisutno u „stvarnom“ učeničkom okruženju. Dakako, to ne umanjuje izazove odrastanja mladih.


[OPŠIRNIJE]„Mein Deutsch ist gut – ich spreche mit Mut“ - Prva učenička mobilnost
TAMARA KAPRALJEVIĆ / datum: 23. 1. 2020. 21:30

Prošli mjesec održana je prva učenička mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta „Mein Deutsch ist gut – ich spreche mit Mut“. Našu školu predstavljale su učenice Leticia Rejo (1. a), Bella Leonarda Michelli (1. g) i Antonija Petra Gagulić (2. e), a u pratnji nastavnica Snježane Šulentić i Tamare Kapraljević. Domaćin nam je bio grad Kapošvar u susjednoj nam Mađarskoj.


[OPŠIRNIJE]Predavanje o profesionalnoj orijentaciji
Sandra Valić / datum: 23. 1. 2020. 21:15

Naša Škola godinama provodi program profesionalnog usmjeravanja, pa je za sve učenike četvrtih razreda koordinatorica programa, pedagoginja Gordana Popović, organizirala predavanje o profesionalnoj orijentaciji. Predavanje je 20. 1. 2020. održala Izabela Hruška, psihologinja Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri, čime smo nastavili uspješnu suradnju s CISOK-om.


[OPŠIRNIJE]Predstava-radionica o Moliereu
Sandra Valić / datum: 30. 12. 2019. 15:14

Zadovoljstvo nam je bilo druge godine zaredom ugostiti Nermu Kreso-Kavain i Darka Kavaina, glumce Kazališnog studija iz Rijeke.
Ciklus predstava-radionica pod zajedničkim nazivom „All the  World's a Stage / Sav svijet je pozornica“ program je koji Kazališni studio ostvaruje u suradnji sa školama, a našim su  učenicima 2. e, 4. e, 4. g i 4. p razreda 18. 12. 2019. predstavili stvaralaštvo najvećeg francuskog komediografa Molierea.


[OPŠIRNIJE]Humanitarna akcija za Centar za majku i dijete
Administrator / datum: 22. 12. 2019. 16:04

Naša škola i ove se godine uključila u projekt Đakovačko-osječke nadbiskupije „Dječja košarica – Božić 2019“. Učenici i djelatnici škole tijekom prosinca prikupljali su hranu, higijenske potrepštine i igračke, a sve prikupljeno bit će darovano Caritasovom „Centru za majku i dijete“ u Osijeku.
 


[OPŠIRNIJE]S radionice "Promišljamo prošlost grada: Osijek kroz vrijeme"
Gordana Popović / datum: 19. 12. 2019. 16:07

Već pet godina uručuje se priznanje mirotvornim školama koje njeguju kod učenika vrijednost mira, tolerancije i prihvaćanje različitosti.
Dana 11. 11. 2019. sudjelovale smo na radnom dijelu mirovnog ciklusa Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ 2019., na Ekonomskom Fakultetu u Osijeku.


[OPŠIRNIJE]Noć znanosti na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku
Administrator / datum: 11. 12. 2019. 10:02

Našim učenicima i nastavnicima omiljeno događanje – Noć znanosti – i ove je godine organizirao Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek. Od 18 do 21 sati 6. prosinca za učenike i sve zainteresirane održane su radionice i eksperimenti, kojima je cilj široj javnosti približiti svijet znanosti.
Više naših razreda različitih usmjerenja i godina vodili su nastavnici Krmek, Prašnikar, Pitinac, Vidović, Bušić, Viljanac, Varga, Matović, Richter i Varžić (ispričavamo se ako smo nekoga zaboravili). Učenici su se odlično proveli, a nastavnicima je bilo posebno drago sresti bivše učenike naše škole, sada studente PTF-a.


[OPŠIRNIJE]Pedagoginja „Ruđerice“ jedna od nagrađenih odgojno-obrazovnih djelatnika
Sandra Valić / datum: 6. 12. 2019. 09:38

Na temelju Pravilnika o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima ove je školske godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja za svoj rad nagradilo 510 najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnika. Ponosni smo što je jedna od 28 Osječana i naša pedagoginja Gordana Popović, koja kaže: "Svakodnevni je posao pedagoga vrlo dinamičan i zahtijeva mnogo energije, fleksibilnosti i temeljite pripreme. Svojim radom pokrivam sve dijelove odgojno-obrazovnog procesa, a cilj je podići kvalitetu. Drago mi je što je moj rad prepoznat."


[OPŠIRNIJE]Putevima Sulejmana Veličanstvenog
OZANA VIGNJEVIĆ / datum: 4. 12. 2019. 18:02

Za učenike drugih razreda prirodoslovne gimnazije naše škole već tradicionalno  organizira se terenska nastava iz Geografije i Povijesti pod nazivom „Putevima Sulejmana Veličanstvenog“. Ovogodišnja generacija drugih razreda (2. a, 2. b)  imala je priliku, u pratnji svojih profesora Tina Kovačevića i Ozane Vignjević, krenuti putevima Sulejmana.


[OPŠIRNIJE]Erasmus+ Mobilnost u Turskoj
ANA KRMEK / datum: 12. 11. 2019. 22:12

 

 

 

Nastavljamo stvarati uspješnu Erasmus+ priču zahvaljujući kojoj su naši učenici prirodoslovne gimnazije Iva Budžaki, 2. b, Saira Mikuška, 2. a, Domagoj Ižaković i Marijan Mršo, 3. b i Lucija Purgar, 4. b, pod vodstvom koordinatorice projekta Jasne Sudarić i mentorice Ane Krmek otputovali na mobilnost u tursku školu EFFL - Eskişehir Fatih Fen Lisesi od 4. do 8. studenoga 2019. u okviru projekta Erasmus+ s temom Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) u tradicionalom učenju i učenju na daljinu.  Tema aktivnosti koje su provedene tijekom pet dana bila je „Algorithmic thinking “.


[OPŠIRNIJE]Volonterke „Ruđerice“ u Udruzi „MOGU“
Gordana Popović / datum: 12. 11. 2019. 21:56

Učenice naše škole već dvije godine redovito, subotama, vrijedno volontiraju u Udruzi za terapiju i aktivnosti pomoću konja „MOGU“ Osijek te nesebično daruju svoje vrijeme pomažući zaposlenicima Udruge i njegujući te plemenite životinje.
Riječ je o Gabrijeli Drenić i Katarini Bičvić iz 4. razreda prehrambenog tehničara.


[OPŠIRNIJE]Upoznajmo Podunavlje
OZANA VIGNJEVIĆ / datum: 11. 11. 2019. 22:04

Za učenike prvih razreda prirodoslovne gimnazije naše škole redovito se organizira terenska nastava iz Geografije i Povijesti. Ovogodišnja generacija prvih razreda (1. a,1. b)  imala je priliku, u pratnji svojih profesora Tina Kovačevića i Ozane Vignjević, upoznati hrvatsko Podunavlje.


[OPŠIRNIJE]Radionica pisanja životopisa
OZANA VIGNJEVIĆ / datum: 7. 11. 2019. 17:04

Što je životopis? Kako napisati kvalitetan CV? Koje alate koristiti prilikom pisanja?
U utorak, 5. studenoga za učenike 4. a, 4. b, 4. e i 4. p studentska organizacija  AIESEC  održala je radionicu: "Kako napisati dobar CV?“
Radionicu su vodili naš bivši učenik Lovro Žada i njegova kolegica Jelena Karakaš.


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan hrane – 16. listopada2019.
Administrator / datum: 5. 11. 2019. 10:49

Dana 16. listopada 4. b razred, zajedno sa svojom razrednicom i profesoricom biologije i ekologije Ljiljanom Vidović, posjetio je glavnu osječku tržnicu te obilježio Svjetski dan hrane.
Svake godine u više od 150 zemalja svijeta 16. listopada obilježava se Svjetski dan hrane kako bi se osvijestila i informirala zajednica o problemu gladi, nejednakoj raspodjeli i bacanju hrane, ali i o usvajanju zdravih navika.


[OPŠIRNIJE]Erasmus+ projekt - Italija: "Using the educational platform - creating and uploading own materials"
MAJA STARČEVIĆ / datum: 31. 10. 2019. 21:34

 

 

 

U sklopu projekta Erasmus+ pod vodstvom koordinatorice projekta Jasne Sudarić i mentorice Maje Starčević učenici drugih i četvrtih razreda prirodoslovne gimnazije: Laura Dimter, Ida Kralik, Mihael Mrkonjić, Sara Rašić i  Laura Šomorja putovali su na mobilnost u Italiju (Sicilija, Ragusa) od 29.rujna do 5.listopada 2019.
Svrha mobilnosti bila je primjena IKT alata u tradicionalnom učenju i učenju na daljinu, a tema aktivnosti koje su se provodile tijekom pet dana bila je „Using the educational platform – creating and uploading own materials“.


[OPŠIRNIJE]Radionica Čuvajmo naše srce
ANA KRMEK / datum: 30. 10. 2019. 21:23

U ponedjeljak, 28. listopada učenici 3. a, 3. b i 3. kz razreda sudjelovali su u provedbi projekta Čuvajmo naše srce. Projekt je u organizaciji studentske sekcije za kardiologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Cilj je projekta edukacija učenika srednjih škola o zdravlju srca i krvnih žila, a glavna poruka projekta je: 
„Glavni čimbenici koji povećavaju rizik od razvoja bolesti srca i krvnih žila, poput pušenja, tjelesne neaktivnost, pretilosti, nepravilne prehrane i nepridržavanja terapije za bolesti kao što su visoki krvni tlak i šećerna bolest, pod našim su utjecajem i donošenjem odgovornih odluka o našim navikama možemo znatno smanjiti svoj rizik od razvoja bolesti srca i krvnih žila!“


[OPŠIRNIJE]Terenska nastava četvrtih razreda
Administrator / datum: 30. 10. 2019. 21:07

Dana 11. listopada 2019. učenici 4.a i 4.b razreda prirodoslovne gimnazije sudjelovali su u terenskoj nastavi organiziranoj u sklopu nastave Biologije i Geologije uz vodstvo prof. Ljiljane Vidović i prof. Tina Kovačevića. Posjetili su muzej Radboa u Radoboju, jedinstveno nalazište sumpora, ugljena i vrijednih fosilnih nalaza te Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini, smješten nedaleko od svjetski poznatog nalazišta neandertalaca „Hušnjakovo“.


[OPŠIRNIJE]Terenska nastava iz Geografije i Povijesti
OZANA VIGNJEVIĆ / datum: 30. 10. 2019. 21:02

Za učenike trećih razreda prirodoslovne gimnazije naše škole redovito se organizira terenska nastava iz Geografije i Povijesti.  Ovogodišnja generacija trećih razreda (3. a,3. b) imala je priliku, u pratnji svojih profesora Tina Kovačevića i Ozane Vignjević, razgledati i upoznati kulturne i povijesne znamenitosti gradova Osijek, Đakovo i Slavonski Brod.


[OPŠIRNIJE]Škola za dijalog
Sandra Valić / datum: 30. 10. 2019. 09:22

Naša škola jedna je od 6 srednjih škola Osječko-baranjske županije uključenih u projekt Škola za dijalog. Riječ je projektu PRONI Centra za socijalno podučavanje, čiji je cilj „osvijestiti srednjoškolsku zajednicu OBŽ o važnosti funkcioniranja Vijeća učenika i potaknuti ju na aktivnije uključivanje učenika u rad Vijeća.“
Na tzv. Vijećaonici održanoj 24. 10. 2019. sudjelovali su učenici 2. a, 2. b, 2. e, 2. kz, 3. b i 4. a razreda te, kao predstavnici „donositelja odluka“, ravnateljica Vlasta Opačak, pedagoginja Gordana Popović i nastavnica Sandra Valić.


[OPŠIRNIJE]Volontiranje mladih
Gordana Popović / datum: 28. 10. 2019. 17:52

Već šestu godinu zaredom u našu školu dolaze predstavnici Volonterskog centra iz Osijeka, kako bi učenicima prvih razreda kroz zanimljiv, iskustveni način približili dobrobiti volontiranja.
U petak, 18. listopada 2019. Mirta i Bruno održali su dvije radionice na temu: Idealni volonter, prava i obveze volontera, motivacija…


[OPŠIRNIJE]Prijedlog tema za završni rad u školskoj godini 2019./2020.
Administrator / datum: 22. 10. 2019. 09:07

Pod poveznicom "OPŠIRNIJE" nalazi se prijedlog tema za završni rad kod strukovnih zanimanja. Na istom mjestu mogu se pronaći i upute za izradu završnog rada.


[OPŠIRNIJE]Kalendar i vremenik polaganja ispita državne mature za šk. god. 2019./2020.
Administrator / datum: 15. 10. 2019. 18:22

[OPŠIRNIJE]„Mein Deutsch ist gut – ich spreche mit Mut“ Prvi koordinatorski sastanak
OZANA VIGNJEVIĆ / datum: 15. 10. 2019. 17:44

Početkom školske godine 2019./2020. naša je Škola postala partner u još jednom projektu u okviru Erasmus + programa „Mein Deutsch ist gut – Ich spreche mit Mut“.
Od 8. do 11. listopada 2019. godine u Kaposváru (Mađarska) održan je prvi koordinatorski sastanak nastavnika partnera. Naše profesorice Marina Šutalo, Ozana Vignjević i Tamara Kapraljević upoznale su se s partnerima iz Mađarske, Slovačke, Rumunjske i Njemačke. Škola domaćin (nositelj projekta) bila je Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium – jezična gimnazija sa stogodišnjom tradicijom.


[OPŠIRNIJE]Stručni skup – Izviđačkim koracima za održivi razvoj
OZANA VIGNJEVIĆ / datum: 15. 10. 2019. 17:24

U sklopu projekta "Izviđačim koracima za održivi razvoj" održan je stručni skup. Kako je naša škola partner u ovom projektu na skupu su nazočile: ravnateljica Vlasta Opačak, pedagoginja Gordana Popović i profesorica Ozana Vignjević. Prvi dio skupa održan je u izviđačkom parku Donji Grad, a započeo je volonterskom akcijom čišćenja parka

https://www.facebook.com/350669615065917/posts/1756111187855079/


[OPŠIRNIJE]Posjet Ruđerice Tvornici cementa Našice
Igor Prašnikar / datum: 15. 10. 2019. 17:08

U duhu tradicije suradnje naše škole i cementare Našice i ove godine su učenici 3.P i 4.E razreda, vođeni prof. Igorom Prašnikar, posjetili  cementaru Našice dana 14.10.2019. Nakon okupljanja ispred Lidla, uputili smo se ka našem odredištu, željni novih znanja o sveprisutnom problemu zagađenja čovjekovog okliša. Kako je proizvodnja cementa „prljava industrija“, a naša škola i učenici ekološki osviješteni, posjet cementari je potpuno svrsishodan.


[OPŠIRNIJE]Erasmus+ i eTwinning projekti u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića
TAMARA KAPRALJEVIĆ / datum: 11. 10. 2019. 09:13

Veliko nam je zadovoljstvo obavijestiti vas, naše učenike, roditelje i prijatelje škole, kako je Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića s početkom školske godine 2019./2020. uključena kao partner u još jednom Erasmus+ projektu. Novi projekt pod nazivom „Mein Deutsch ist gut – ich spreche mit Mut“ (radni naslov: „Moj njemački je dobar – hrabro ga koristim“) kao ciljnu skupinu ima učenike koji uče njemački kao prvi ili drugi strani jezik. Nositelj projekta je škola Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium iz Mađarske. Ostale zemlje partneri uz Hrvatsku su Slovačka, Rumunjska i Njemačka. Ovim putem pozivamo sve učenike koji pohađaju nastavu iz njemačkog jezika u našoj školi da se putem elektroničke pošte prijave za sudjelovanje u projektu i razmjenama učenika koordinatorici ovog projekta profesorici Tamari Kapraljević na adresu tamara.kapraljevic@skole.hr. Projekt će trajati dvije godine te završava s krajem školske godine 2020./2021.


[OPŠIRNIJE]Europska noć istraživača – Tržnica budućnosti
Administrator / datum: 9. 10. 2019. 09:58

Pod motom „Zaviriti u prošlost znači zakoračiti u budućnost“ u dvorištu Rektorata Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku 27. 9. 2019. održana je Tržnica budućnosti, manifestacija koja je dio međunarodnog projekta Europska noć istraživača.


[OPŠIRNIJE]Održan zajednički roditeljski sastanak prvih razreda
Gordana Popović / datum: 19. 9. 2019. 08:29

U utorak 17.9.2019. održan je zajednički roditeljski sastanak za roditelje učenika prvih razreda. Ravnateljica, prof. Vlasta Opacak, pozdravila je okupljene roditelje, predstavila im razrednike i stručne suradnice te ih pozvala da Tehničku školu i prirodoslovnu gimnaziju Ruđera Boškovića prihvate kao partnera u razvoju svoje djece.


[OPŠIRNIJE]Obavijest o načinu realizacije odmora u šk. god. 2019./2020. za učenike svih školskih ustanova na području Osječko-baranjske županije
Administrator / datum: 28. 6. 2019. 11:22

Temeljem članka 11. stavak 1. Odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2019./2020. („Narodne novine“ broj 48/19.) izvješćujemo sve učenike i roditelje da će sve školske ustanove na području Osječko-baranjske županije primjenjivati dosadašnji model odmora učenika označen u članku 4. Odluke kao model 1.

 


[OPŠIRNIJE]Obavijest o nastavku obrazovanja za višu razinu kvalifikacija
Administrator / datum: 14. 6. 2019. 12:42

Učenici koji su završili obrazovni program u trajanju od tri godine imaju pravo u roku od dvije godine od dana završetka strukovnog programa nastaviti školovanje u statusu redovitog učenika uz uvjet polaganja razlikovnih ispita.


[OPŠIRNIJE]Hrvatska volontira 2019.
Gordana Popović / datum: 3. 6. 2019. 15:09

Hrvatska mreža volonterskih centara već nekoliko godina zaredom organizira manifestaciju „Hrvatska volontira“, čiji je glavni cilj promocija i daljnji razvoj volonterstva.
Pet učenica našeg Volonterskog kluba Ruđerica Lorena Falak i Nives Klasić iz 2. a , Ivana Olujić, Dunja Kreidl i Andrea Semeš iz 2. b s profesoricom Zoricom Majić i pedagoginjom Gordanom Popović pridružile su se festivalu „Gledaj (u)druge – Obrazovanje za djecu i mlade“, kojemu je cilj predstaviti građanima obrazovne programe i aktivnosti usmjerene osnaživanju djece i mladih za aktivno sudjelovanje i razvoj društva utemeljenog na vrijednostima demokracije, ljudskih prava, kulturne različitosti, društvene uključenosti i održivog razvoja. 


[OPŠIRNIJE]„Živa knjižnica“ u CISOK-u
Gordana Popović / datum: 3. 6. 2019. 15:06

Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK) Osijek središnje je mjesto namijenjeno profesionalnom usmjeravanju i razvoju karijere s ciljem povećanja konkurentnosti radne snage na lokalnom tržištu rada. Razmišljanje o odabiru srednje škole i poslovima kojima se želimo baviti u budućnosti važan su dio cjeloživotnog učenja.
U skladu s tim u petak, 24. svibnja 2019. godine održana je u prostoru CISOK-a aktivnost „Živa knjižnica“, na kojoj su predstavnici 2. b razreda Lara, Mirjana i Andrija informirali zainteresirane učenike osmih razreda o tome što upisati u „Ruđerici“.


[OPŠIRNIJE]Državna smotra Projekta građanin na temu: E-komunikacija u romantičnim vezama
Gordana Popović / datum: 3. 6. 2019. 15:02

Projekt naše škole pozvan je na Državnu smotru iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja – Projekt Građanin, koja se održala u Zagrebu 20. svibnja 2019. u Muzeju suvremene umjetnosti.
Sudjelovalo je 79 timova iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, nakon što su se uspješno predstavili i na županijskim smotrama.
Naš Projekt građanin na temu E-komunikacija u romantičnim vezama predstavile su učenice koje su cijelu godine sudjelovale u različitim aktivnostima, a to su: Ivona Grabovac, Lucija Jeger i Marija Major iz 3. a te Antonija Petra Gagulić iz 1. e razreda.


[OPŠIRNIJE]1001 lice različitosti – projekcija digitalnih priča
OZANA VIGNJEVIĆ / datum: 28. 5. 2019. 08:57

U subotu, 25. svibnja prikazane su digitalne priče u sklopu ovogodišnjeg projekta pod nazivom 1001 lice različitosti, koje provodi Nansen dijalog centar iz Osijeka.
Učenici su pod mentorstvom svojih nastavnika izrađivali digitalne priče na temu tolerancije, interkulturalnosti, prihvaćanja različitosti... Svoje digitalne priče osmislile su, režirale i montirale naše učenice 3. a razreda (Ivona, Lucija, Marija) te učenica 4. a (Marta) pod mentorstvom profesorice Ozane Vignjević i pedagoginje Gordane Popović.


[OPŠIRNIJE]Uspjesi naših matematičara
Administrator / datum: 28. 5. 2019. 08:43

U mnoštvu dobrih vijesti o održanim radionicama, seminarima, terenskoj nastavi i raznim drugim aktivnostima stigla nam je potvrda da Ruđerica ima i sjajne matematičare.
Čestitamo nagrađenim učenicima i njihovim mentoricama!


[OPŠIRNIJE]E-škola kemije u Ruđerici
GABRIJELA ROGULJIĆ / datum: 24. 5. 2019. 12:08

U subotu, 18. svibnja 2019. u našoj školi održan je 85. Seminar E-škole kemije za učenike i nastavnike u sklopu projekta „Znanost na putu“ Hrvatskog prirodoslovnog društva.
Na radionicama su sudjelovali nastavnici i učenici naše škole te Medicinske škole, II. gimnazije, III. gimnazije, OŠ Svete Ane, Tehničke škole Nikole Tesle iz Vukovara i Gimnazije Vukovar. Zanimljive radionice (Igre gladi, Staklarske priče, Problem pet otopina No.1, Priča o nama, Topljivost) vodili su dr. sc. Nenad Judaš, izv. prof. s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i njegovi suradnici Anja Biruški, Maria Brckan, Damjan Gjukić i Ivana Pavličić.


[OPŠIRNIJE]Specifičnosti i ljepote Podunavlja
Administrator / datum: 19. 5. 2019. 20:12

Osvanula je subota, 11. 5. koju su učenici 1. a i 1. b proveli na terenskoj nastavi koju je organizirao profesor geografije Tin Kovačević. Istraživali smo, otkrivali i učili o važnosti općine Erdut za ovo područje, koju čine Bijelo Brdo, Dalj, Aljmaš i Erdut.

 


[OPŠIRNIJE]Biolog-i-ja
ANA KRMEK / datum: 19. 5. 2019. 19:54

U subotu, 11. svibnja u sklopu projekta "Biolog-i-ja" dio učenika naše škole iz 2. a, 2. b, 3. a, 3. b, 3. e i 4. e razreda, u pratnji nastavnice biologije Ane Krmek, autobusom su obišli značajne biološke destinacije u našem gradu i okolici. Tamo su ih čekali nastavnici i studenti s Odjela za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Po povratku na Odjel održan je i kviz znanja na kojem su naši učenici pokazali što su sve naučili u obilasku zadanih lokacija.


[OPŠIRNIJE]Predavanje o utjecaju meliorativnih aktivnosti na okoliš
ANA KRMEK / datum: 17. 5. 2019. 11:46

Ove srijede, 15. svibnja 2019. doc. dr. sc. Monika Marković s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera, a na poziv nastavnice Ane Krmek, održala je u našoj školi vrlo zanimljivo predavanje iz područja ekologije pod nazivom "Utjecaj meliorativnih aktivnosti na okoliš". Tema predavanje itekako je aktualna, a predavanje su poslušali učenici 4. b, 4. e i 2. p razreda s nastavnicama Nives Bušić i Anom Krmek.


[OPŠIRNIJE]Karijerni korzo
Nada Pitinac / datum: 17. 5. 2019. 09:56

Dana 15. svibnja 2019. u paviljonu Agrobiotehničkog fakulteta u Osijeku po prvi je puta održan Karijerni korzo, u organizaciji Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Karijerni korzo održavao se u okviru Tjedna karijera Sveučilišta u Osijeku, kojemu je cilj razvoj karijera studenata, ali i njihovo povezivanje s poslovnim sektorom. Velika nam je čast što je i naša Škola, kao dugogodišnji suradnik Odjela za kemiju i Sveučilišta u cjelini, prepoznata i bila pozvana kao potencijalni poslodavac.


[OPŠIRNIJE]Radionice poduzetništva na nastavi Politike i gospodarstva
Atila LUKIĆ / datum: 16. 5. 2019. 21:17

U sklopu nastave Politike i gospodarstva prošli su tjedan u našoj školi organizirane radionice za učenike 4. a, 4. e i 4. g razreda. Radionice su realizirane u okviru projekta „Poduzetnička akademija – uključivanje učenika srednjih škola u svijet poduzetništva“, koji financira Osječko-baranjska županija kroz potpore male vrijednosti za učeničko poduzetništvo, a provele su ih djelatnice Centra za poduzetništvo u Osijeku.


[OPŠIRNIJE]Lego-robotika
Ana Karlović / datum: 14. 5. 2019. 14:19

Nakon sudjelovanja u Erasmus+ projektu u Poljskoj, gdje su naši učenici i nastavnici učili programirati i izrađivati robote, ovo je druga radionica o robotici koju smo organizirali za naše učenike.
Predstavnici njemačke tvrtke DoxaKey, koja se bavi robotikom i industrijskim programiranjem, u našoj su školi 13. 5. 2019. održali radionicu Lego-robotike. Na ovoj su radionici sudjelovali učenici 1. b, 2. a, 2. b i 3. e razreda, a pod mentorstvom nastavnica Jelene Tufeković i Ane Karlović.


[OPŠIRNIJE]Kulturna baština, keramika – videokonferencija
OZANA VIGNJEVIĆ / datum: 14. 5. 2019. 14:05

U srijedu, 8. svibnja, uoči Dana eTwinninga koji se održava 9. svibnja, naš mali projektni tim prvi puta sudjelovao je u videokonferenciji i uživo razgovarao s učenicima i nastavnicima iz Turske i Azerbajdžana. Ovo je prvi „live meeting“ u kojem je sudjelovala naša škola, a videokonferenciju organizirale su profesorice Tamara Kapraljević i Ozana Vignjević u sklopu eTwinninig projekta u kojem sudjeluju (A Cultural Heritage, Pottery).


[OPŠIRNIJE]Geografija u prirodi
Administrator / datum: 13. 5. 2019. 09:31

Učenici 1. e i 1. g razreda 2. 5. 2019. posjetili su Zoo vrt Osijek, u sklopu terenske nastave iz Geografije.U Zoo vrtu učenici su se  pobliže upoznali s načinom života divljih, ali i nekih domaćih životinja. Učenici su dobili zadatak istražiti ponešto o njihovom staništu, rasprostranjenosti, klasifikaciji, načinu života i sl.

 


[OPŠIRNIJE]Seminar Mir je u našim rukama
Gordana Popović / datum: 6. 5. 2019. 09:48

Četvrtu godinu zaredom, sada već prema tradiciji, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, uz partnerske organizacije i podršku Grada Osijeka i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, provodi studijsko-edukativni program Mir je u našim rukama. Riječ je o nagradnoj šestodnevnoj posjeti škola dobitnica Priznanja MIROTVORNA ŠKOLA Osijeku, Vukovaru i Zlatnoj Gredi. Ove godine to su učenici i nastavnici triju škola: Srednje škole Delnice, Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića iz Zagreba te Ekonomske škole Vukovar.


[OPŠIRNIJE]Učenici 3.a obilježili su Dan planete Zemlje
LJILJANA VIDOVIĆ / datum: 26. 4. 2019. 16:22

Učenici 3.a obilježili su Dan planete Zemlje u četvrtak na Eko trgu glavne tržnice u Osijeku. Kako je tema bila drvo prezentirane su im drvene četkice za zube a bojali su i drvene pisanice. Degustrali su proizvode lokalnih eko proizvođača i napisali i oslikali plakate: Zeleno je zdravo, Novo drvo-novi život, Misli globalno- jedi lokalno.


[OPŠIRNIJE]Grafičari posjetili izložbu Kolekcija Vugrinec
Sandra Valić / datum: 18. 4. 2019. 15:39

U Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku do početka lipnja 2019. bit će postavljena izložba Kolekcija Vugrinec, koja je „jedna od najatraktivnijih privatnih zbirki hrvatskoga slikarstva i kiparstva 19. i 20. stoljeća, među kojima se nalaze i brojna remek-djela. Sadrži neka od najboljih djela Bele Čikoša Sesije, Mate Celestina Medovića, Oskara Hermana, Miroslava Kraljevića, Vladimira Becića, Emanuela Vidovića, Marina Tartaglie, ali i skulpture Roberta Frangeša Mihanovića, Ivana Meštrovića, Frane Kršinića...“


[OPŠIRNIJE]Prehrambenci na terenskoj nastavi u Baranji
Administrator / datum: 18. 4. 2019. 14:36

Naši učenici 2., 3. i 4. razreda smjera Prehrambeni tehničar, u okviru predmeta Procesi pripreme hrane, 15. 4. 2019. posjetili su Baranju i tvrtke Belje i Ricardo.
Učenici su saznali čime se sve bavi tvrtka Belje te posjetili njihov najstariji vinski podrum i plastenik rajčice. U tvrtki Ricardo u Dardi učili su o proizvodnji jabučnog soka.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju